Acasa Justiție Dosarul în care Liviu Luca a fost trimis în judecată pentru delapidarea Petromservice, retrimis la DIICOT

Dosarul în care Liviu Luca a fost trimis în judecată pentru delapidarea Petromservice, retrimis la DIICOT

13 min read
0
0
444

Magistrații Tribunalului Prahova au constatat, vineri, neregularitați în rechizitoriul prin care fostul sindicalist Liviu Luca a fost trimis în judecată, fiind acuzat că și-a însușit în mod fraudulos fondurile PSV Company pentru construirea unui ansamblu de locuințe, instanța dispunând excluderea unor probe.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, judecătorul a admis o serie de cereri și excepții formulate de inculpații din dosar, între care și Liviu Luca, și a constatat neregularitatea rechizitoriului prin care dosarul a fost trimis în judecată de DIICOT Ploiești.

Astfel, instanța a dispus excluderea din mijloacele de probă pe care se întemeiază acuzațiile aduse inculpatului Liviu Luca a celor administrate după data de 22 februarie 2016, ora 11,40, fiind vorba despre declarațiile inculpatului Gheorghe Stan și ale martorilor Aurelian Bandi, Florian Stoica și Auraș-Mihăiță Cucu.

Conform deciziei Tribunalului, judecătorul cere DIICOT Ploiești ca, în termen de cinci zile de la comunicare, să remedieze neregularitățile constatate, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.

Liviu Luca și alte șapte persoane au fost deferiți justiției, în luna iunie, de DIICOT Ploiești într-un dosar care vizează mai multe infracțiuni, între care constituire de grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani. Potrivit unui comunicat DIICOT, în acest dosar Liviu Luca este acuzat că și-a însușit în mod fraudulos fonduri din patrimoniul PSV Company, pentru construirea unui ansamblu de locuințe.

În aceeași cauză au mai fost trimiși în judecată inculpații Sorin Mihai, Radu Florea, Gheorghe Stan, Gheorghe Șupeală, Zizi Anagnastopol, Mircea Băicoianu și Nicolae Sprințaru, acuzațiile aduse lor fiind cele de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, spălare de bani și complicitate la spălare de bani.

Procurorii arată că, în perioada 2005 – 2009, Liviu Luca a inițiat și constituit un grup infracțional organizat ce a avut ca scop obținerea de fonduri materiale din patrimoniul SC PSV Company SA (fosta Petromservice SA) pentru ca acestea să fie folosite pentru construirea „Ansamblului de locuințe și anexe gospodărești”, situat în Păulești, județul Prahova.

La grupul infracțional au aderat și inculpații Zizi Anagnastopol, director economic în cadrul SC PSV Company SA, Sorin Mihai, director general, Gheorghe Șupeală, director general, Gheorghe Stan, director economic în cadrul SC Edilconst SA, și Radu Florea, director general al societății.

În urma cercetărilor s-a stabilit că, în perioada 17.07.2005 – 27.02.2009, reprezentanții SC PSV Company SA, prin Zizi Anagnastopol, Sorin Mihai și Gheorghe Șupeală, au virat în mod nelegal către SC Edilconst SA, în interesul lui Liviu Luca, suma de 14.649.762,73 lei, reprezentând lucrări de construcții executate la „Ansamblu sediu social și anexe SC Profesional Corpconsult SA — Păulești”. Astfel, PSV Company a fost prejudiciată cu suma de 14.649.762,73 lei.

„De asemenea, s-a reținut că membrii grupului infracțional, prin actele ulterioare pe care le-au îndeplinit, au încercat să disimuleze faptul că inculpatul Luca Liviu este adevăratul beneficiar al construcției”, au constatat procurorii.

schema-raspandirilor-din-petromservice

Comunicat de presă, 15.06.2016

    La data de 15.06.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: LUCA LIVIU, MIHAI SORIN, FLOREA RADU, STAN GHEORGHE,  ŞUPEALĂ GHEORGHE, ANAGNASTOPOL ZIZI, BĂICOIANU MIRCEA şi SPRINŢARU NICOLAE,  pentru săvârşirea infracţiunilor de  constituire a unui  grup infracțional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, spălare de bani şi complicitate la spălare de bani.

     Prin actul de sesizare s-a reţinut că în perioada anilor 2005 – 2009 inculpatul Luca Liviu a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, grup la care au aderat inculpaţii ANAGNASTOPOL ZIZI, director economic în cadrul SC PSV COMPANY SA.,  MIHAI SORIN, director general,  ŞUPEALĂ GHEORGHE, director general, STAN GHEORGHE, director economic în cadrul SC EDILCONST SA şi FLOREA RADU, director general, ce a avut ca scop obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA), pentru ca acestea să fie folosite pentru construirea „Ansamblului de locuinţe şi anexe gospodăreşti” situat în Păuleşti, jud. Prahova.

    S-a reţinut că inculpatul LUCA LIVIU a putut desfăşura activitatea infracţională datorită faptului că acesta controla atât Asociaţia Salariaţilor din cadrul SNP Petrom S.A., precum şi SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA), fiind lider de sindicat (FSLI Petrom), Preşedinte al Comitetului Director al Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, respectiv reprezentant al acţionarului majoritar în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor al SC PSV COMPANY SA (fostă SC PETROMSERVICE SA).

    Cercetările efectuate în cauză au arătat că în perioada 17.07.2005 – 27.02.2009 reprezentanţii SC PSV COMPANY SA (fostă SC PETROMSERVICE SA), prin inculpaţii ANAGNASTOPOL ZIZI, MIHAI SORIN,  ŞUPEALĂ GHEORGHE , au virat în mod nelegal, în interesul inculpatului LUCA LIVIU, către SC EDILCONST SA, suma  de 14.649.762,73 lei, ce au cuprins lucrări de construcţii executate la „Ansamblu sediu social şi anexe SC PROFESIONAL CORPCONSULT SA – Păuleşti”.

    Prin aceste activităţi frauduloase SC PSV COMPANY SA (fostă SC PETROMSERVICE SA), a fost prejudiciată cu suma de 14.649.762,73 lei.

    De asemenea, s-a reţinut că membrii grupului infracţional, prin actele ulterioare pe care le- au îndeplinit, au încercat să disimuleze faptul că  inculpatul LUCA LIVIU este adevăratul beneficiar al construcţiei.

    În sarcina inculpatului BĂICOIANU MIRCEA s-a reţinut că în perioada  anilor 2007-2009, în calitate de director al Diviziei Construcţii din cadrul SC PSV COMPANY SA (fostă SC PETROMSERVICE SA) prin complicitate, a contribuit la delapidarea sumei de 7.489.143,88 lei din bugetul societăţii, în interesul inculpatului LUCA LIVIU, prin avizarea unui număr de 33 facturi fiscale şi ulterior achitarea contravalorii acestora către societatea care a executat lucrările de construcţii la „Ansamblul sediu social şi anexe SC PROFESIONAL CORPCONSULT SA – Păuleşti”, al cărui adevărat beneficiar a fost inculpatul LUCA LIVIU.

    În sarcina inculpatului  SPRINŢARU NICOLAE s-a reţinut că  în perioada 30.03.2007-30.06.2008, în calitatea  de economist în cadrul SC PSV COMPANY SA (fostă PETROMSERVICE SA), având ca atribuţii controlul financiar preventiv, a avizat, în mod nelegal şi fără nici un document justificativ, un număr de 21 facturi fiscale în valoare de 4.187.340,78 lei, facturi fiscale emise de către societatea care a executat lucrările de construcţii la „Ansamblul sediu social şi anexe SC PROFESIONAL CORPCONSULT SA – Păuleşti”, al cărui adevărat beneficiar a fost inculpatul LUCA LIVIU.

    În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

    Dosarul a fost  înaintat spre competentă soluţionare  Tribunalului Prahova.

    Facem precizarea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art.66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Exercițiu cu detinutii de Simulare a Incendiului la Penitenciarul Ploiești

În data de 22 mai 2024, Penitenciarul Ploiești a fost gazda unui exercițiu de simulare a u…