Acasa Economic Tariful RCA calculat pe 15 septembrie de faţă cu transportatorii va fi modificat

Tariful RCA calculat pe 15 septembrie de faţă cu transportatorii va fi modificat

8 min read
0
0
379

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, afirmă, într-un interviu pentru Profit.ro, că ţinta de tarif RCA calculată iniţial în prezenţa asociaţiilor transportatorilor va fi modificată. Cea mai importantă influenţă va veni dinspre reevaluarea cheltuielilor administrative suportate de firmele de asigurare, spune şeful ASF.

Pe 15 septembrie, cu ocazia primei încercări de a stabili un tarif maximal, a fost luat în calcul un nivel al cheltuielilor administrative de doar 25%, întrucât Legea RCA, care tocmai trecuse de Senat, plafona cheltuielile la acest nivel. Ulterior, însă, pe 19 septembrie, a apărut Ordonanţa de Urgenţă privind RCA, care nu a inclus nicio limitare.

În concluzie va fi nevoie de o reevaluare a ţintei de tarif, deoarece cheltuielile administrative ale asigurătorilor merg spre 40%. Deci este de aşteptat ca ţinta iniţială să crească cu aproximativ 15%, spune Negriţoiu în interviul acordat Profit.ro.

Transportatorii şi ASF au ajuns, pe 15 septembrie, la un acord privind stabilirea unei ţinte de tarif de 7.500 de lei pentru camioanele de peste 16 tone. Un adaos de 15% la acest tarif ar însemna un nou preţ de aproximativ 8.600 de lei. O altă posibilă cauză pentru modificarea tarifelor este şi reactualizarea bazei de date a ASF, care, deocamdată, nu conţine şi informaţiile de la Carpatica Asig, societate care avea  una dintre cele mai ridicate daunalităţi din piaţă. .

Pe de altă parte, arată preşedintele ASF, tariful maxim va fi rezultatul unui calcul sec, nicidecum al unei negocieri. „Nu este o primă negociată. Am supus spre consultare condiţiile şi formula de calcul. Ne-am consultat cu toată lumea. Odată stabilită formula, treci la baza de date. Aplici formula pe baza de date şi nimeni nu poate să intervină. Este o primă tehnică şi independentă, nu este o primă negociată. Tarifele trebuie să corespundă legii şi să acopere toate costurile. Toată lumea a fost de acord să acopere toate costurile, inclusiv transportatorii. Chiar ei au fost cei care au spus că trebuie şi o marjă de profit, pentru că noi pusesem o marjă 0. Toată lumea a fost de acord cu acoperirea tuturor costurilor suportate de asigurători. Noi avem o bancă de date care nu este o bancă de date negociabilă, pentru că sunt informaţii istorice. Vin din urmă datele efective. Pe baza acestor date, introducem formula şi rezultatul îl dă calculatorul”, explică Negriţoiu.

Preşedintele ASF a precizat şi că daunele plătite efectiv reprezintă doar o parte a costurilor suportate de asigurători. Aceştia sunt obligaţi să constituie rezerve pentru daune avizate şi neavizate, dar şi au şi cheltuieli de vânzare, cum ar fi comisionul plătit brokerilor.

„Trebuie desfiinţat un mit. În preţul unei prime intră rata daunei, plăţile efective, daunele avizate (IBNR), care este estimat, şi rezerva de daună, care iar este estimat. S-ar putea ca lumea să confunde că, de fapt, e vorba doar de rata daunei. Nu. Costurile sunt mai multe. Lumea ignoră că, pe lângă cele 5 miliarde din daune plătite în primele şase luni, mai ai 2 miliarde în rezerve şi mai ai şi cheltuieli administrative care se duc spre 40%. Deci, piaţa e pe negativ. Noi raportăm rata daunei, dar unele daune se plătesc peste ani de zile şi de aceea ai IBNR şi rezervele de daună. Acestea nu sunt de neglijat. Nu sunt bani pe care cineva îi ia. Ei sunt în rezervă. Nu scoate nimeni bani din România”, a spus Negriţoiu.

În opinia acestuia, preţul maxim este, de fapt, calculat pe o metodologie folosită pentru a determina preţul minim necesar a acoperi toate costurile asigurătorilor, acesta fiind principalul deziderat al legii.

Negriţoiu a amintit, citând datele publicate de ASF, că doar 3% din preţurile de vânzare sunt peste 20.000 de lei, adică la nivelul maxim, în timp ce aproximativ 12% se află sub 5.000 de lei, considerat nivel minim.

„Dacă preţul minim era administrat inclusiv în interiorul patronatelor, nu mai aveam o problemă acum cu preţul maxim. Alte ţări care au administrat liberalizarea RCA au introdus preţul minim. Aşa a fost în Slovacia, în Croaţia. La noi nu s-a făcut asta şi s-a ajuns că preţul minim a mers aşa de mult în jos încât asiguraţii nu au mai simţit beneficiile asigurărilor”, a subliniat preşedintele ASF.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind RCA, până pe 20 octombrie ASF va trebui să fixeze preţuri maxime pe toate categoriile de autovehicule. Potrivit lui Mişu Negriţoiu, aceste tarife vor fi calculate mai repede de data de 20 şi vor fi trimise Consiliului Concurenţei pentru avizare. Ulterior, acestea vor fi adoptate prin hotărâre de guvern.

Valabilitatea acestor tarife este de doar 6 luni.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Minciuna Pensiei Private ! Confuzia de Termeni: Pensia Privată vs. Pensia de Stat

Introducere În România, termenii “pensia de stat” și “pensia privată” sunt adesea folosiți…