Acasa Justiție Procurorii DIICOT au remediat deficienţele din dosarul lui Liviu Luca

Procurorii DIICOT au remediat deficienţele din dosarul lui Liviu Luca

10 min read
0
0
464

Procurorii DIICOT Ploieşti au remediat deficienţele din dosarul în care fostul sindicalist Liviu Luca a fost trimis în judecată pentru delapidarea PSV Company, dosarul fiind retrimis Tribunalului Prahova, care a dispus începerea judecăţii.

Tribunalul Prahova ceruse Parchetului, în urmă cu o săptămână, remedierea mai multor neregularităţi în rechizitoriul prin care fostul sindicalist Liviu Luca a fost deferit justiţiei pentru delapidarea PSV Company. Vineri, instanța a dispus începerea judecăţii în acest dosar, scrie News.ro.

Decizia a fost luată după ce procurorii DIICOT Ploieşti au remediat neregulile constatate în rechizitoriu. Tribunalul Prahova a decis că există neregularităţi în rechizitoiul întocmit de DIICOT Ploieşti, excluzând din mijloacele de probă pe care se întemeiază acuzaţiile aduse lui Liviu Luca declarațiile unor martori, astfel că instanţa a restituit dosarul procurorilor pentru remedierea deficienţelor.

În acest dosar, Liviu Luca şi foşti şefi din compania Petromservice sunt acuzaţii de instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi constituire de grup infracţional,

Liviu Luca, fost lider al Sindicatului din Petrom, a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT Ploieşti, pentru instigare la delapidare, spălare de bani şi constituire de grup infracţional, într-un dosar cu un prejudiciu de aproximativ 15 milioane de lei, în care sunt acuzaţi şi foşti şefi din Petromservice.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2005 – 2009,  Liviu Luca a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat Zizi Anagnastopol, director economic al firmei PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA) la data faptei, Sorin Mihai şi Gheorghe Şupeală, foşti directori generali, Gheorghe Stan, director economic al firmei Edilconst SA, şi Radu Florea, director general al societăţii, urmărind să obţină fonduri materiale din patrimoniul PSV Company, care au fost folosite pentru construirea “Ansamblului de locuinţe şi anexe gospodăreşti” situat în localitatea Păuleşti, judeţul Prahova, în beneficiul lui Luca.

În urmă cu o lună, instanța prahoveană menţinuse măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpaţii Luca Liviu, Mihai Sorin, Florea Radu şi Stan Gheorghe.

La data de 15.06.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: LUCA LIVIU, MIHAI SORIN, FLOREA RADU, STAN GHEORGHE,  ŞUPEALĂ GHEORGHE, ANAGNASTOPOL ZIZI, BĂICOIANU MIRCEA şi SPRINŢARU NICOLAE,  pentru săvârşirea infracţiunilor de  constituire a unui  grup infracțional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, spălare de bani şi complicitate la spălare de bani.

     Prin actul de sesizare s-a reţinut că în perioada anilor 2005 – 2009 inculpatul Luca Liviu a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, grup la care au aderat inculpaţii ANAGNASTOPOL ZIZI, director economic în cadrul SC PSV COMPANY SA.,  MIHAI SORIN, director general,  ŞUPEALĂ GHEORGHE, director general, STAN GHEORGHE, director economic în cadrul SC EDILCONST SA şi FLOREA RADU, director general, ce a avut ca scop obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA), pentru ca acestea să fie folosite pentru construirea „Ansamblului de locuinţe şi anexe gospodăreşti” situat în Păuleşti, jud. Prahova.

    S-a reţinut că inculpatul LUCA LIVIU a putut desfăşura activitatea infracţională datorită faptului că acesta controla atât Asociaţia Salariaţilor din cadrul SNP Petrom S.A., precum şi SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA), fiind lider de sindicat (FSLI Petrom), Preşedinte al Comitetului Director al Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, respectiv reprezentant al acţionarului majoritar în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor al SC PSV COMPANY SA (fostă SC PETROMSERVICE SA).

    Cercetările efectuate în cauză au arătat că în perioada 17.07.2005 – 27.02.2009 reprezentanţii SC PSV COMPANY SA (fostă SC PETROMSERVICE SA), prin inculpaţii ANAGNASTOPOL ZIZI, MIHAI SORIN,  ŞUPEALĂ GHEORGHE , au virat în mod nelegal, în interesul inculpatului LUCA LIVIU, către SC EDILCONST SA, suma  de 14.649.762,73 lei, ce au cuprins lucrări de construcţii executate la „Ansamblu sediu social şi anexe SC PROFESIONAL CORPCONSULT SA – Păuleşti”.

    Prin aceste activităţi frauduloase SC PSV COMPANY SA (fostă SC PETROMSERVICE SA), a fost prejudiciată cu suma de 14.649.762,73 lei.

    De asemenea, s-a reţinut că membrii grupului infracţional, prin actele ulterioare pe care le- au îndeplinit, au încercat să disimuleze faptul că  inculpatul LUCA LIVIU este adevăratul beneficiar al construcţiei.

    În sarcina inculpatului BĂICOIANU MIRCEA s-a reţinut că în perioada  anilor 2007-2009, în calitate de director al Diviziei Construcţii din cadrul SC PSV COMPANY SA (fostă SC PETROMSERVICE SA) prin complicitate, a contribuit la delapidarea sumei de 7.489.143,88 lei din bugetul societăţii, în interesul inculpatului LUCA LIVIU, prin avizarea unui număr de 33 facturi fiscale şi ulterior achitarea contravalorii acestora către societatea care a executat lucrările de construcţii la „Ansamblul sediu social şi anexe SC PROFESIONAL CORPCONSULT SA – Păuleşti”, al cărui adevărat beneficiar a fost inculpatul LUCA LIVIU.

    În sarcina inculpatului  SPRINŢARU NICOLAE s-a reţinut că  în perioada 30.03.2007-30.06.2008, în calitatea  de economist în cadrul SC PSV COMPANY SA (fostă PETROMSERVICE SA), având ca atribuţii controlul financiar preventiv, a avizat, în mod nelegal şi fără nici un document justificativ, un număr de 21 facturi fiscale în valoare de 4.187.340,78 lei, facturi fiscale emise de către societatea care a executat lucrările de construcţii la „Ansamblul sediu social şi anexe SC PROFESIONAL CORPCONSULT SA – Păuleşti”, al cărui adevărat beneficiar a fost inculpatul LUCA LIVIU.

    În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

    Dosarul a fost  înaintat spre competentă soluţionare  Tribunalului Prahova.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Exercițiu cu detinutii de Simulare a Incendiului la Penitenciarul Ploiești

În data de 22 mai 2024, Penitenciarul Ploiești a fost gazda unui exercițiu de simulare a u…