Acasa Justiție Liviu Luca este în greva foamei de 12 zile, din cauza condiţiilor din Penitenciarul Rahova

Liviu Luca este în greva foamei de 12 zile, din cauza condiţiilor din Penitenciarul Rahova

8 min read
0
0
446

Avocatul lui Liviu Luca, Ioan Georgescu, a declarat vineri, pentru News.ro, că fostul lider sindical este în greva foamei de 12 zile, din cauza condiţiilor în care a fost ţinut în Penitenciarul Rahova, unde a stat cu opt persoane în cameră, unele bolnave de hepatită C şi nu a primit medicamentele pe care trebuie să le ia pentru bolile de care suferă.

Avocatul a spus că a sesizat conducerile Penitenciarului Rahova şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, dar nu a primit niciun răspuns, iar vineri a trimis un memoriu la Avocatul Poporului, urmând să formuleze o plângere la CEDO pentru condiţiile de detenţie.

Avocatul a precizat că Liviu Luca a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru o instigare la delapidare, a acceptat sentinţa, doreşte să-şi execute pedeapsa, dar în limitele unei detenţii în condiţii decente şi umane, „nu prin bătaie de joc”.

„La Penitenciarul Rahova, unde a fost transferat de câteva ori pentru participarea la proceduri judiciare, a fost cazat în condiţii inumane, într-o cameră cu bolnavi de hepatită C cronică, a fost cazat într-un spaţiu de 18 metri pătraţi, cu opt sau zece persoane, deci într-un spaţiu mai mic de doi metri pătraţi de persoană. Nu i s-a spus cât va fi ţinut acolo, în condiţiile în care avea medicamentele la Penitenciarul Mărgineni (unde îşi execută pedeapsa, n.r.), nu i se administrau medicamente, deşi suferă de câteva boli cronice şi pentru acestea este dependent de medicamente”, a adăugat Georgescu.

„La Penitenciarul Rahova au fost cele mai mari probleme şi de aceea am făcut mai multe cereri acolo. El a fost din septembrie până în noiembrie de trei ori la Penitenciarul Rahova, doar pentru proceduri judiciare la care trebuia să participe, dar niciodată nu i s-a spus cât va rămâne. De fiecare dată a fost adus cu nişte dube cu geamurile deschise şi trapa deschisă, iar domnului Luca i s-a agravat starea de sănătate. A fost cazat în acele condiţii, deşi am făcut adrese către Penitenciarul Rahova în care am solicitat să se respecte dispoziţiile Legii 254/2013 şi ale regulamentului de aplicare a legii, adică să se respecte criteriile de separaţiune a deţinuţilor pe grade de vârstă, pregătire profesională, cele prevăzute de lege, şi să i se dea medicamente, pentru că este dependent de medicamente. A avut probleme cu contul personal, de fiecare data când era transferat, se transfera şi contul de la Penitenciarul Mărgineni şi uneori a întârziat şi două -trei săptămâni, a fost fără bani, nu putea să îşi cumpere nimic, nu putea să dea un telefon”, a mai spus avocatul.

Acesta a adăugat legislaţia din România nu a prevăzut o cale de atac pe condiţiile de detenţie, de aceea pentru aceasta se poate adresa doar CEDO, legat de încălcarea articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care prevede că „nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

Fostul lider al sindicatului din Petrom Liviu Luca execută din 22 iulie, la Penitenciarul Mărgineni, pedeapsa de şase ani de închisoare primită în dosarul privind devalizarea companiei PSV, fosta Petromservice. În acelaşi dosar, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la şase ani şi două luni de închisoare, iar fostul director al Petromservice, Gheorghe Şupeală, a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare.

Liviu Luca a mai fost trimis în judecată într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Ploieşti, tot pentru delapidarea PSV Company.

Tribunalul Prahova, instanţă la care a fost trimis dosarul în care Liviu Luca şi foşti şefi din compania Petromservice sunt acuzaţii de instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi constituire de grup infracţional, a trimis dosarul înapoi la procurorii DIICOT, pentru corectarea unor neregularităţi din rechizitoriu. După remedierea deficienţelor, procurorii au trimis din nou dosarul la Tribunalul Prahova, în octombrie.

Potrivit procurorilor, în perioada 2005 – 2009,  Liviu Luca a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat Zizi Anagnastopol, director economic al firmei PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA) la data faptei, Sorin Mihai şi Gheorghe Şupeală, foşti directori generali, Gheorghe Stan, director economic al firmei Edilconst SA, şi Radu Florea, director general al societăţii, urmărind să obţină fonduri materiale din patrimoniul PSV Company, care au fost folosite pentru construirea “Ansamblului de locuinţe şi anexe gospodăreşti” situat în localitatea Păuleşti, judeţul Prahova, în beneficiul lui Luca, prejudiciul produs fiind de aproximativ 15 milioane de lei.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Exercițiu cu detinutii de Simulare a Incendiului la Penitenciarul Ploiești

În data de 22 mai 2024, Penitenciarul Ploiești a fost gazda unui exercițiu de simulare a u…