Acasa Justiție Trei administratori trimişi în judecată de DNA pentru un prejudiciu de peste 39 mil. lei

Trei administratori trimişi în judecată de DNA pentru un prejudiciu de peste 39 mil. lei

13 min read
0
0
404

Administratorii societății Avicola Mihăilești au fost trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Ei sunt acuzați de evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat. Prejudiciul calculat este de aproximativ 40 de milioane de lei, se arată într-un comunicat al DNA. Acum un an, unul dintre admnistratori a fost trimis în judecată de procurorii DNA Ploieşti într-un alt caz, în calitate de administrator al mai multor societăţi comerciale, pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscal în formă continuată.

“Procurorii Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au decis să îi trimită în judecată, în stare de libertate, pe El Khoury Elias, Ghaziri Rami și Moubarak Mahmoud Sleiman, administratori ai Avicola Mihăilești SA, pentru evaziune fiscală (2 fapte) și constituirea unui grup infracțional organizat”, se arată în comunicatul DNA.

Au fost deferiți justiției în acelaşi dosar Abdul Mounim Al Zaid, Mohamed Kouli, El Madhoun Suheil Rashid Selin Ahmed, Ezer Adriana Geanina, Adrian Sărăcuțu, El Khourz Charbel și Andreea Blaj, pentru complicitate la evaziune fiscală (2 fapte) și constituirea unui grup infracțional organizat.

În instanță va ajunge și societatea Avicola Mihăilești pentru evaziune fiscală (2 fapte) și constituirea unui grup infracțional organizat.

Mai multe societăți vor fi judecate pentru complicitate la evaziune fiscală (2 fapte) și constituirea unui grup infracțional organizat. Este vorba de Chicken Cam SRL, Top T Management Concept SRL, Sorimba Impex SRL, Integrated Marketing Services SRL, Axa Food SRL, Puișorii Din Grădină SRL, Selyn Accent SRL, Crescător Expert SRL, Ch. Charl Group SRL, Agrozootehnica SA Vedea, Transmin Distribuție SRL.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2012, inculpații El Khoury Elias, Ghaziri Rami, beneficiind de sprijinul inculpatului Moubarak Mahmoud Sleiman, au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale a S.C. Avicola Mihăilești S.R.L. În cadrul societății, cei trei inculpați, în calitate de asociați, direct sau prin interpuși, au evidențiat în actele contabile sau în alte documente legale, cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, precum și alte operațiuni fictive. De asemenea, inculpații au stabilit cu rea-credință impozitele, taxele sau contribuțiile, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

Prin activitățile frauduloase desfășurate, inculpații au adus un prejudiciu de 39.467.509 lei în dauna statului, reprezentând TVA deductibil și impozit pe profit.

Anterior, în cursul anului 2009, inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman a deținut împreună cu Elias El Khoury SC Avicola Mihăilești SRL, însă ulterior a decis să se retraga din societate, prin cesionarea părților sociale și să pornească o afacere pe cont propriu, având ca obiect de asemenea comercializarea produselor din carne.

În vederea diminuarii drastice a obligațiilor fiscale aferente afacerii, inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman a înființat cu ajutorul unor persoane loiale din anturajul său peste 50 de societăți comerciale de tip fantomă, în țară și în străinătate, constituind lanțuri de tranzacționare scriptică a unor produse către beneficiar. Dată fiind amploarea acestui mecanism, lanturile de tranzactionare au fost puse la dispoziția și altor beneficiari, printre care și S.C. Avicola Mihăilești S.R.L., condusă de fostul asociat Elias El Khoury.

Concret, pentru a pune în funcțiune acest mecanism, inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman a apelat, printre alții la inculpatul Abdul Mounim Al Zaid, căruia i-a trasat sarcini specifice pe linia înființării și gestionării activității societăților de tip fantomă.

Acesta din urmă s-a ocupat de racolarea persoanelor ce urmau să dețină calitatea de asociat/administrator în aceste firme, remunerarea acestora, asigurarea prezenței lor cu ocazia controalelor efectuate de finanțe, efectuarea formalităților la O.N.R.C., deschiderea conturilor bancare, procurarea digi-passurilor pentru tranzacții financiare la distanță, fiind de asemenea împuternicit pe conturile unora dintre aceste societăți, de unde erau dispuse plăți. Dintre societățile care au fost interpuse în lanțurile de tranzacționare de produse având ca beneficiar S.C. Avicola Mihăilești S.R.L., au fost înființate în această modalitate și cu scopul diminuării obligațiilor fiscale următoarele societăți comerciale: S.C. Top T Management Concept S.R.L., S.C. Integrated Marketing Services S.R.L., S.C. Sorimba Impex S.R.L., S.C. Selyn Accent S.R.L. și S.C. Transmin Distribuție S.R.L.

În același scop, inculpatul Abdul Mounim Al Zaid a apelat la doi dintre apropiații săi, inculpații Kouli Mohamed și El Madhoun Suheil Rashid Ahmed care au acceptat să dobândească calitatea de asociat/administrator în cadrul a două dintre societățile comerciale tip fantomă, respectiv S.C. Integrated Marketing Services S.R.L. și S.C. Top T Management S.R.L., în schimbul remunerării lunare cu sume cuprinse între 600 și 1000 de euro pe toata durata de funcționare a societății în care participau.

După plecarea din firmă a inculpatului Moubarak Mahmoud Sleiman, inculpatul Elias El Khoury a decis să se asocieze cu inculpatul Ghaziri Rami, împreună luând decizia optimizării fiscale prin utilizarea circuitelor fictive puse la dispoziție de primul inculpat.

În plus, cei doi asociați au decis constituirea unor alte societăți comerciale care sa fie implicate în lanțurile de tranzacționare, având un rol de tampon între societățile fantomă ale inculpatului Moubarak Mahmoud Sleiman și beneficiarul Avicola Mihăilești. De constituirea și gestionarea activității următoarelor societăți s-au ocupat angajați din cadrul Avicola Mihăilești, respectiv inculpații: Ezer Gianina, Blaj Andrea și Sărăcuțu Adrian.

Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Juridică a transmis faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 47.952.560 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și mobile ce aparțin inculpaților Ghaziri Rami, Moubarak Mahmoud Sleiman, El Khoury Charbel, El Khoury Elias, Ezer Adriana Geanina, S.C. Avicola Mihăilești S.R.L. și S.C. Agrozootehnica S.A. VEDEA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

DNA face precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

În decembrie 2015, unul dintre inculpaţii din acest dosar, Moubarak Mahmoud Sleiman, în stare de arest la domiciliu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Ploieşti într-un alt caz, în calitate de administrator al mai multor societăţi comerciale, pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscal în formă continuată.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Exercițiu cu detinutii de Simulare a Incendiului la Penitenciarul Ploiești

În data de 22 mai 2024, Penitenciarul Ploiești a fost gazda unui exercițiu de simulare a u…