Acasa Social Pestă porcină confirmată în Prahova și Dâmbovița

Pestă porcină confirmată în Prahova și Dâmbovița

5 min read
0
0
92

Primul focar din Prahova a a fost confirmat luni, la Poienarii Burchii, acolo unde autoritățile au și mers, de la prima oră, pentru luarea primelor măsuri în scopul prevenirii răspândirii virusului. Porcii din gospodăria afectată au fost sacrificați, iar zona a fost dezinfectată.

Măsuri mai ample vor fi luate în cursul acestei zile, prin Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor. Săptămâna trecută, DSV Prahova anunța că au fost prelevate probe, în vederea analizării lor, de la cinci porci domestici și doi mistreți, animale găsite moarte în mai multe localități din județ.

Pesta porcină a fost confirmată în trei localităţi dâmboviţene, Niculeşti, Răzvad şi Lunguleţu, iar miercuri s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţ pentru a adopta măsurile care se impun, se arată într-un comunicat al Prefecturii.
La sfârşitul lunii trecute şi începutul lunii iulie, la nivelul judeţului, au mai fost confirmate focare de pestă porcină în Niculeşti şi Lunguleţu.

„Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit astăzi, 10.07.2019, ora 09,00, ca urmare a confirmării apariţiei virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, în mai multe gospodării după cum urmează: comuna Niculeşti, satul Movila: 1 gospodărie; comuna Răzvad, sat Răzvad: 1 gospodărie; comuna Lunguleţu, sat Lunguleţu: 2 gospodării. Au fost adoptate, în cadrul şedinţei, planurile de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi au fost aprobate deciziile de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană”, se menţionează în comunicatul Prefecturii Dâmboviţa.

Conform sursei citate, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul întregii localităţi, fiind plasaţi sub observaţie sanitar-veterinară, până la clarificarea situaţiei sub aspect epidemiologic.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricţie în jurul focarelor şi instalarea filtrelor rutiere în scopul prevenirii transportului de carne în interiorul localităţilor menţionate.

„Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. Totodată, solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat. Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, ea având un puternic impact la nivel economic şi social”, potrivit comunicatului citat.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

2020! Asa arata o parcare, fix in centrul orasului Ploiesti, in spatele cladirii Telekom

Orasul Ploiesti. Resedinta judetului Prahova. Cum arata orasul Ploiesti? Unii vor spune ca…