Acasa Eveniment Mormânt vechi de peste 5.000 de ani, descoperit în judeţul Prahova

Mormânt vechi de peste 5.000 de ani, descoperit în judeţul Prahova

3 min read
0
0
381

Un mormânt vechi de aproximativ cinci mii de ani, în care erau înhumate patru persoane şi în care au fost găsite mai multe bijuterii şi un vas datând din perioada culturii Coţofeni, a fost descoperit pe un câmp din apropierea drumului naţional (DN) 72 Ploieşti – Târgovişte, unde specialiştii au intervenit pentru descărcarea de sarcină arheologică a unui teren pe care se va ridica o construcţie

Arheologii din cadrul Muzeului de Istorie Prahova au descoperit, pe un teren din apropierea localităţii Ariceştii Rahtivani, un mormânt vechi de aproximativ 5.100 de ani, în care au fost găsite mai multe obiecte de interes pentru specialişti, au declarat reprezentanţi ai muzeului.

Astfel, în urma săpăturilor făcute în zona de nord a DN 72 pentru descărcarea de sarcină arheologică a unui teren pe care se va ridica o construcţie, arheologii au găsit un tumul sub forma unei gropi comune în care au fost înhumate patru persoane, despre care specialiştii presupun că au fost înmormântate succesiv. În mormânt au mai fost găsite găsite bijuterii din cupru şi perle de scoică, un pandantiv din os decorat cu incizii, precum şi un vas întreg datând din perioaca culturii Coţofeni.

Descoperirea vasului atestă, susţin specialiştii, legătura dintre Muntenia şi Transilvania, în condiţiile în care cultura Coţofeni este specifică Transilvaniei. În ultimii ani, în diverse zone din judeţul Prahova au fost descoperite mai multe morminte a căror vechime este de aproximativ cinci milenii.

Cultura Coțofeni, din perioada de tranzitie de la eneolitic la epoca bronzului, a fost denumită astfel după așezările descoperite în comuna Coțofenii din Dos (jud.Dolj).

Coțofenii din Dos este comuna în nordul căreia a fost identificată, în anul 1912, o așezare din perioada de tranziție la epoca bronzului, instalată pe platoul unui deal dominant. Deoarece facies-ul cultural al așezării fusese identificat pentru prima oară în România, în anul 1933, a primit denumirea de Cultura Coțofeni, după numele localității.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Implicațiile și Influentele Arestărilor din Ploiești: Rețele de Putere și Protecție în Mediul Social și Politic

În centrul unei anchete ample de corupție, fostul primar Andrei Volosevici și alți suspecț…