Acasa Justiție Inculpații din dosarul „Gala Bute” au scăpat de interdicția de a părăsi țara

Inculpații din dosarul „Gala Bute” au scăpat de interdicția de a părăsi țara

19 min read
0
0
354

Magistrații Curții Supreme au respins luni contestația procurorilor anticorupție împotriva deciziei prin care instanța stabilise că inculpații judecați în dosarul „Gala Bute” pot părăsi țara. Decizia este definitivă.

Procurorul DNA a menționat, în susținerea contestației, că în dosar urmează să fie audiați mai mulți martori ale căror declarații sunt esențiale și că judecătorii se vor pronunța în privința unei expertize în acest caz.

De asemenea, anchetatorul a precizat că Elena Udrea și Ion Ariton candidează pentru noi mandate de parlamentar, „pentru a accede eventual la aceleași funcții din postura în care au comis infracțiuni”, impunându-se menținerea măsurii preventive în cazul inculpaților.

În replică, apărătorii acestora au invocat durata mai mare de un an a măsurii controlului judiciar, adăugând că cele două candidaturi la alegerile parlamentare nu au legătură cu dosarul în care ei sunt judecați.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015 în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al FRB, Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoane apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care îl conducea.

Vă reamintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe celor de corupţie au efectuat urmărirea penală faţă de următoarele persoane:

OBREJA RUDEL, la data faptelor reprezentant al S.C. Europlus Computers S.R.L şi preşedintele Federaţiei Române de Box, cu privire la infracţiunile de două infracţiuni de spălare de bani, două infracţiuni de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală
CORNEL RESMERIŢĂ, primarul municipiului Lupeni, cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii
LUNGU ŞTEFAN, la data faptelor consilier personal al ministrului al Dezvoltării Regionale şi Turismului Udrea Elena, fost administrator al SC Last Time Studio SRL,  cu privire la infracţiunea de trafic de influenţă
GHEORGHE NASTASIA, la data faptelor secretar general al Ministerului  Dezvoltării Regionale şi Turismului cu privire la infracţiunea de luare de mită
GARDEAN MIRON DOREL, acţionar majoritar şi administrator al  S.C. Termogaz Company S.A, societate specializată în lucrări de construcţii, cu privire la infracţiunile de cumpărare de influenţă  şi instigare la abuz în serviciu
GARDEAN ADRIAN, reprezentant al S.C. Termogaz Company S.A, cu privire la infracţiunea de cumpărare de influenţă
LUPULESCU MIRON, director general  al  S.C. Termogaz Company S.A, cu privire la infracţiunile de cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani şi evaziune fiscală

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
1.      În cursul anului 2011, inculpatul Nastasia Gheorghe, secretarul general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (M.D.R.T.), i-a solicitat lui Gardean Adrian, reprezentantul în fapt al societăţii Termogaz Company S.A., un procentaj de aproximativ 10% din valoarea plăţilor încasate de această societate, în schimbul promisiunii că va facilita aprobarea finanţărilor pentru lucrările executate de societate în cadrul programului „Schi pentru România”.
Nastasia Gheorghe a indicat lui Gardean Adrian că această sumă, de circa 3.000.000 lei, trebuie să o plătească societăţii lui Rudel Obreja, Europlus Computers S.R.L., cu titlu de sponsorizare pentru Gala Bute.
S.C. Termogaz Company S.A. este o societate specializată în lucrări de construcţii, care a încheiat în perioada 2010 – 2011 mai multe contracte de achiziţie publică finanţate din fondurile M.D.R.T. prin programul „Schi în România”. Cele mai importante contracte aveau ca obiect amenajarea domeniilor schiabile din zonele turistice Gutâiul Doamnei (gestionat de UAT Cavnic) şi Straja (gestionat de UAT Lupeni), precum şi a unei pârtii de teleschi în oraşul Borsec.  În  perioada respectivă, veniturile societăţii ar fi fost reprezentate în cea mai mare măsură, din plăţile efectuate din fonduri publice.

2. În cursul anului 2010, inculpatul Lungu Ştefan, care îndeplinea la acel moment funcţia de consilier personal al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit suma totală de 695.367,06 lei, în două tranşe, de la inculpaţii Gardean Adrian, Gardean Miron şi Lupulescu Miron, reprezentanţi ai S.C. Termogaz Company S.A, în schimbul promisiunii că va determina funcţionarii din conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului să aprobe finanţarea unor contracte de lucrări încheiate de societatea respectivă cu mai multe unităţi administrativ teritoriale.
Suma de 695.367,06 lei, primită de inculpatul Lungu Ştefan, reprezintă 10% din suma finanţată de minister, iar pentru a ascunde natura acestor plăţi au fost întocmite mai multe contracte fictive de achiziţie, prin care o societate controlată de Lungu Ştefan, SC Last Time Studio SRL, a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia, cu scopul exclusiv de a majora artificial preţul produselor şi de a transfera diferenţa în patrimoniul inculpatului.
De altfel, în urma unui control  efectuat de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală la societăţile implicate, a reieşit că SC Last Time Studio SRL a fost o firmă interpusă, care nu a efectuat transport, montaj  sau un alt serviciu care să justifice creşterea de peste 5 ori a preţului.

3. La data de 11.11.2011, municipiul Lupeni a atribuit societăţii Termogaz Company un contract  în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale M.D.R.T., având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja.
Inculpatul Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, împreună cu şeful biroului de achiziţii şi investiţii al primăriei, a atribuit contractul fără licitaţie publică, cu încălcarea dispoziţiilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice şi au supraevaluat, cu intenţie, valoarea contractului, deşi cunoşteau că valoarea reală a lucrărilor era de 8.318.490 lei, aşa cum rezulta din proiectul tehnic pe care Primăria Lupeni îl realizase anterior. Diferenţa de 2.577.869,11 lei reprezintă prejudiciu pentru persoana vătămată municipiul Lupeni.
Cea mai mare parte a preţului, respectiv 8.100.000 lei , a fost achitată la data de 21.12.2011, folosind fonduri alocate de M.D.R.T. în regim de urgenţă, iar 3 milioane lei din această sumă obţinută a fost transferată către S.C. Europlus Computers S.R.L., pentru acoperirea unui credit bancar contractat pentru organizarea unei “Galei Bute”.
Diferenţa până la valoarea integrală a contractului a fost achitată în mai multe tranşe până la data de 19.09.2013.

4. La data de 22.12.2011, între S.C. Termogaz Company S.A., reprezentată de inculpatul Lupulescu Miron,  şi S.C. Europlus Computers S.R.L., reprezentată de inculpatul Obreja Rudel, s-a încheiat un contract având ca obiect prestarea de serviciilor de publicitate şi consultanţă în cadrul galelor sportive, estimate a fi organizate de prestator în luna februarie 2012. În aceeaşi dată, SC Europlus Computers S.R.L. a emis o factură în valoare de 3.000.000 lei, care a fost achitată integral de S.C. Termogaz Company S.A.  la data de 28.12.2011.
Din probele administrate în cauză a rezultat că această operaţiune a avut caracter fictiv, scopul real fiind de a ascunde transferul fondurilor obţinute de la M.D.R.T. prin infracţiunea de abuz în serviciu descrisă anterior.
Totodată, prin înregistrarea operaţiunii în contabilitatea S.C. Termogaz Company S.A. ca o cheltuială deductibilă, au fost diminuate în mod nelegal obligaţiile datorate de societate către bugetul de stat cu titlu de taxă pe valoare adăugată şi impozit pe profit, fiind produs un prejudiciu în valoare totală de 967.743 lei.

5. În perioada octombrie 2011 –  august 2012, Obreja Rudel a realizat demersuri pentru a obţine înscrisuri emise de societăţile tip fantomă SC Biovros SRL şi SC Egeo Pro Market SRL care atestau efectuarea de cheltuieli fictive de publicitate şi consultanţă, documente pe care le-a înregistrat ulterior în contabilitatea S.C. Europlus Computers S.R.L.
În acest mod, a fost diminuat impactul fiscal al tranzacţiilor fictive încheiate cu Termogaz Company, în urma cărora acumulase obligaţii semnificative de plată la buget în contul taxei pe valoare adăugată încasate şi a profitului obţinut, şi a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 737.507 lei (646.838 lei pe relaţia cu Biovros şi de 90.669 lei pe relaţia cu Egeo Pro Market).
Sumele obţinute prin tranzacţiile încheiate cu Biovros S.R.L. au fost retrase în numerar de persoanele care controlau în fapt firmele fantomă şi au fost restituite lui Obreja Rudel, fiind astfel ascunsă originea ilicită a acestora.

Măsuri preventive dispuse:
Faţă de cele anterior menţionate, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 2 februarie 2015, a  inculpaţilor OBREJA RUDEL, CORNEL RESMERIŢĂ, LUNGU ŞTEFAN şi GHEORGHE NASTASIA.

La data de 3 februarie 2015, inculpaţii OBREJA RUDEL şi CORNEL RESMERIŢĂ urmează să fie prezentaţi instanţei competente, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Cu privire la inculpaţii LUNGU ŞTEFAN ŞI NASTASIA GHEORGHE, procurorii au propus  măsura arestului la domiciliu.
Faţă de inculpaţii GARDEAN ADRIAN, GARDEAN MIRON şi LUPULESCU MIRON s-a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu obligaţia de a nu părăsi ţara pe perioada măsurii.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Politistul care a omorat-o pe Raisa pe trecerea pentru pietoni s-a predat. Despagubiri la misto

Un caz tragic care a zguduit opinia publică din România a ajuns la o concluzie judiciară. …