Acasa Social MAI cere primarilor să pună la dispoziția ANABI depozite pentru bunurile confiscate

MAI cere primarilor să pună la dispoziția ANABI depozite pentru bunurile confiscate

4 min read
0
0
371

La aproape 1 an de la înființarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) – prin Legea 318/11.11.2015 -, Ministerul de Interne le cere primarilor „să înceapă demersurile pentru identificarea urgentă a capacităților” ce vor fi puse la dispoziția noii instituții, în scopul stocării bunurilor confiscate.

În 11 mai anul acesta, Guvernul a aprobatprin Hotărâre, organigrama, numărul de posturi și Regulamentul de organizare și funcționare.

Câteva luni mai târziu, la începutul lunii iulie, ANABI a primit și sediu: fostul Hotel Triumf – pe care îl împarte cu DNA.

Ieri, secretarul de stat în MAI, Irina Alexe,  a avut o videoconferință cu prefecții, subprefecții și primarii din localitățile în care funcționează instanțe de judecată, “pentru a stabili primele măsuri de începere a identificării capacităților care urmează să fie puse la dispoziția Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), în scopul stocării și depozitării bunurilor supuse măsurilor asigurătorii”.

Videoconferința a fost organizată, la solicitarea Ministerului Justiției, în baza Memorandumului aprobat de Guvern în luna august a.c., cu tema: „Realizarea unui inventar național al capacităților disponibile la nivelul autorităților si institutiilor publice, în vederea stocării și depozitării bunurilor supuse măsurilor asiguratorii dispuse în procesele penale”.

Potrivit Memorandumului, “în vederea realizării inventarului se vor avea în vedere tipul de capacități de stocare vizate – depozite, hale, cladiri, terenuri etc., dimensiunile si costurile de întretinere, precum si tipul de bunuri pentru depozitarea căruia este recomandată capacitatea respectiva (ex. Autovehicule, materiale de construcții, utilaje de mici dimensiuni)”.

„Operaționalizarea ANABI reprezintă o prioritate strategică asumată de Guvernul României. Legea nr. 318/2015 privind înființarea, organizarea și funcționarea ANABI prevede ca din al doilea an de la intrarea în vigoare a legii, Agentia va exercita și atribuția de administrare a bunurilor mobile indisponibilizate  cu valoare individuală de peste 15.000 euro, ceea ce presupune și o capacitate de stocare adecvată”, precizează MAI.

La videoconferință au participat, din partea Ministerului Justiției, secretarul de stat Adrian Baboi Stroe și Cornel Virgiliu Călinescu, director general ANABI.

Potrivit procurorului-șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, numai în dosarele procurorilor anticorupțție finalizate cu condamnări definitive în ultimii ani, statul român trebuie sa recupereze aproape o jumătate de miliard de euro de la corupţi.

Peste 500 de milioane de euro însumează anual măsurile asigurătorii dispuse de procurori. Însă identificarea bunurilor provenite din infracțiuni și valorificarea lor după indisponibilizare, în urma sentințelor judecătorești, încă așteaptă.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Noul OUG trebuie aplicat si politistilor! Societatea civilă cere testarea obligatorie pentru droguri a agentilor la intrarea în serviciu! Semneaza petiția!

Pentru ca aparatele Drug Test „sunt bune” și noua lege este formulata ” …