Acasa Politică Dragnea ar putea pierde mandatul de parlamentar… la mustață

Dragnea ar putea pierde mandatul de parlamentar… la mustață

4 min read
0
0
347

O prevedere din Regulamentul Camerei Deputaților stabilește că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă există o condamnare definitivă pentru infracțiuni legate de derularea procesului electoral. În acest caz, liderul PSD Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman prin scrutinul din 11 decembrie și condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare de către Înalta Curte pentru fraude comise la referendumul în 2012, riscă să nu poată prelua mandatul, scrie news.ro.

Articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputaților prevede următoarele: “Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) in cazul in care exista o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârșirea de către respectivul deputat a unor infracțiuni legate de derularea procesului electoral”. Liviu Dragnea, condamnat definitiv în aprilie 2016 de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, pentru fraude comise la referendumul din 2012 de demitere a lui Traian Băsescu din funcția de președinte, intră sub incidența acestui articol.  Același regulament mai prevede însă, la articolul 10, al (1), ca o eventuala decizie de invalidare este dezbătută de Camera Deputaților și votată pentru fiecare caz în parte. Validarea sau invalidarea se face cu votul majorității deputaților prezenți. În formula actuală, o eventuală alianță PSD-ALDE ar asigura numărul de voturi necesar validării.

News.ro mai arată că formal, mandatele deputaților sunt validate printr-o hotărâre a Camerei Deputaților, astfel încât, dacă aceasta va include și mandatul lui Liviu Dragnea, ea poate fi atacată la Curtea Constituțională de către partidele de opoziție.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, anunţă că liberalii vor vota pentru invalidarea mandatului de deputat al liderului PSD Liviu Dragnea, precizând că, dacă va fi necesar, PNL va sesiza Curtea Constituţională. Ea spune că există un precedent, când pentru fapte similare pentru care nu fusese emisă o sentinţă judecătorească la acel moment, în 2004 toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză.

Co-preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică, la Digi 24, că nu ştie cum vor vota deputaţii formaţiunii pe care o conduce în cazul validării sau invalidării mandatului de parlamentar al lui Liviu Dragnea, adăugând însă că i se pare o greşeală demersul PNL de a bloca intrarea liderului PSD în Parlament.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Incident in Ploiești: Voluntarii și Flyerele False

În mijlocul campaniei electorale, lupta se intensifică, iar jocurile murdare încep să apar…