Acasa Politică Două comune prahovene își schimbă stema

Două comune prahovene își schimbă stema

7 min read
0
0
551

Potrivit prevederilor art. 10 alin. 2 din Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, „stemele judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor se aprobă de Guvern la propunerea consiliilor judeţene sau, după caz, a consiliilor locale, cu avizul Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie”.

 Considerată drept adevărata imagine a unei comunităţi rurale, indiferent cât de mică sau cât de mare este aceasta, stema este blazonul şi cartea de vizită a oamenilor ce convieţuiesc pe meleagurile respective.

 Stema, ca fenomen heraldic, face legătura între trecut, prezent şi viitor, exprimând sintetic istoria zonei, aspiraţiile, conservarea tradiţiei, preocupările cotidiene, idealurile colectivităţilor umane respective.

În aplicarea Legii nr. 102/1992, prin Hotărârea Guvernului nr. 25/2003 s-a stabilit metodologia de elaborare, reproducere şi folosire a stemelor judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor.

Pe baza actului normativ mai sus mentionat, Consiliile locale ale comunelor Bertea și Măgureni, judeţul Prahova, au adoptat Hotărârile nr. 5/2014, respectiv nr. 43/2013, prin care şi-au însuşit proiectele de stemă.

Proiectele de stemă ce s-au discutat de comisia judeţeană formată din specialişti în istorie, heraldică, sociologie, economie, folclor şi alte domenii au fost supuse vizionării şi dezbaterii publice.

Proiectele de stemă însoţite de câte un memoriu justificativ au fost avizate de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române.

Menţionăm că proiectul de hotărâre a Guvernului este un act administrativ cu caracter individual, astfel încât îi sunt incidente prevederile art. 6 alin. (2) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 561/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, cu modificările şi completările ulterioare.

berteamagureni

Descrierea şi semnificaţiile elementelor însumate ale stemei comunei Bertea, judeţul Prahova

Stema comunei Bertea, potrivit anexei nr. 1.1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint și despicat de o filieră de argint.

În partea superioară, în dreapta, în câmp albastru, se află o rindea de argint, văzută din profil spre dreapta.

În partea superioară, în stânga, în câmp albastru, se află o roată de moară de argint.

În vârful scutului, în câmp roșu, se află un stup tradițional de aur.

Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificaţia elementelor însumate:

Rindeaua simbolizează una din activitățile principale ale locuitorilor, prelucrarea lemnului.

Stupul de albine face referire la alte ocupații de bază ale locuitorilor, respectiv agricultura și apicultura.

Roata de moară reprezintă opt mori de apă de pe teritoriul localității.

Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

 

Descrierea şi semnificaţiile elementelor însumate ale stemei comunei Măgureni, judeţul Prahova

Stema comunei Măgureni, potrivit anexei nr. 1.2, se compune dintr-un scut triunghiular roșu cu marginile rotunjite, tăiat de un pal albastru, încărcat cu un cocor de argint.

Ieșind din pal la dextra, se află o jumătate de acvilă de aur, cu zborul deschis, ținând în ghiară o sabie de aur, iar la senestra se află tot o jumătate de acvilă de aur, cu zborul deschis, ținând în ghiară o cruce de aur.

În vârful scutului, se află un brâu undat de argint.

Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificaţia elementelor însumate:

Cocorul face referire la denumirea satului Cocorăștii Caplii, unde vin cocorii și fac popasuri regulate în drumul lor migrator, în pădurile din vestul comunei.

Acvila face trimitere la blazonul familiei Cantacuzino, care a avut în zonă un castel.

Sabia și crucea sunt simboluri ce amintesc de curajul și credința dovedite de locuitori pe câmpul de luptă în primul Război Mondial.

Brâul undat reprezintă râul Prahova.

Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Radu Banciu: „Dacă câștigă Simion sau Șoșoacă alegerile, se vor anula până câștigă cine trebuie”

Cunoscutul jurnalist și prezentator de televiziune Radu Banciu a stârnit controverse în ca…