Acasa Eveniment Ana Maria Pătru, arestată preventiv

Ana Maria Pătru, arestată preventiv

6 min read
0
0
352

Ana Maria Pătru, fost președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), a fost arestată preventiv, miercuri seară, în dosarul în care este acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de trafic de influență și a două infracțiuni de spălare de bani. Decizia pronunțată de Tribunalul Prahova nu este definitivă.

Fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Pătru a fost arestată preventiv, miercuri după-amiază, de Tribunalul Prahova pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, fiind acuzată că a pretins şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale peste 200.000 de euro reprezentând contravaloarea unui imobil în Bucureşti şi a unei maşini, în schimbul derulării unor contracte încheiate de societate cu AEP.

În ordonanţa de reţinere, procurorii arată că măsura a fost luată în raport de gravitatea acuzaţiilor, modalitatea de săvârşire a faptelor, cuantumul infracţiunilor de corupţie, respectiv aproximativ 275.000 de euro şi implicarea mai multor persoane şi societăţi într-un circuit financiar fraudulos.

Ana Maria Pătru a folosit un circuit financiar fictiv format din mai multe firme, dintre care una administrată de soțul ei, pentru a disimula proveniența sumei de 210.000 de euro obținută ca urmare săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, se arată în referatul DNA Ploiești cu propunerea de arestare preventivă a inculpatei.

Potrivit documentului, în perioada aprilie-iunie 2008, Ana Maria Pătru, în calitate de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente — funcție cu rang de secretar de stat — a pretins și ulterior a și primit, în cursul anului 2009, de la reprezentanții unei firme, suma de 210.000 euro, reprezentând contravaloarea unui apartament situat în municipiul București.

Anchetatorii spun că, în schimb, Pătru a promis că va susține derularea în bune condiții a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum și că va susține același agent economic pentru obținerea și derularea unor contracte viitoare cu instituția publică, fapt care s-a și realizat.

„Totodată, în cursul anului 2009, Ana Maria Pătru a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 210.000 euro și beneficiarul real al acestei sume, obținută ca urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, prin folosirea, la solicitarea sa, a unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor relații comerciale între SC (…) SA — SC (…) SA — SC (…) SRL, respectiv SC (…) SA — SC (…) SRL — SC (…) SRL, această ultimă societate, administrată de (…), soțul Anei Maria Pătru, achiziționând totodată dreptul de uzufruct asupra imobilului situat în municipiul București, (…) , obiect al infracțiunii de corupție menționată”, se arată în referatul citat.

Totodată, Irina Socol, fondatoarea Siveco, are calitatea de suspect în dosarul DNA în care Ana Maria Pătru a fost reținută pentru trafic de influență și spălare de bani, au declarat, miercuri, surse apropiate anchetei. Potrivit acestora, Socol este cercetată în dosar pentru cumpărare de influență.

Socol a fost condamnată definitiv, la începutul lunii mai, de Curtea de Apel București, la doi ani și șase luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Inițial, Irina Socol a fost condamnată la trei ani și șase luni închisoare în iulie 2015 de către Tribunalul București, pedeapsă redusă ulterior la doi ani și jumătate de către Curtea de Apel București.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Acum! Amenințare cu bombă la Palatul de Justiție din Ploiești; forțele de ordine, mobilizate în număr mare

Astăzi, la ora 12.30, Palatul de Justiție din Ploiești a fost ținta unei amenințări cu bom…