Acasa Justiție Fost inspector general școlar și alte 16 cadre didactice, condamnate pentru fraudarea examenului de bacalaureat

Fost inspector general școlar și alte 16 cadre didactice, condamnate pentru fraudarea examenului de bacalaureat

4 min read
0
0
344

La data de 11.11.2016, prin hotărârea definitivă a Curții de Apel București s-a dispus condamnarea unui număr de 17 cadre didactice, profesori la diferite instituții școlare de pe raza Județului Ialomița, care au pretins și primit diverse sume de bani de la 119 candidați, pentru a interveni pe lângă membrii comisiilor de evaluare a lucrărilor pentru examenul de Bacalaureat, din sesiunea iunie 2012, în vederea obținerii unor note de promovare.

Profesorii au fost condamnați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, participație improprie la fals intelectual, trafic de influență și fals material în înscrisuri oficiale.

Dumitru Otilia, inspector general școlar la momentul săvârșirii infracțiunilor al Inspectoratului școlar Județean Ialomița și alte 10 cadre didactice au fost condamnate la pedepse privative de libertate cuprinse între 2 și 3 ani. Totodată, față de alte 5 cadre didactice s-a dispus condamnarea la pedepse cuprinse între 1 și 3 ani cu suspendarea sub supraveghere a executării acestora. Față de un singur cadru didactic a fost amânată aplicarea pedepsei de 1 an închisoare.

Mai mult, instanța a stabilit pentru cele 17 cadre didactice pedepse complementare cuprinse între 1 și 3 ani de interzicere a exercitării profesiei prin care au fost săvârșite infracțiunile reținute în sarcina acestora.

Cei 17 condamnați au procedat personal la corectarea și completarea lucrărilor pentru examenul de bacalaureat, în schimbul unor sume de bani. De asemenea, Dumitru Otilia, în calitate de președinte al Comisiei Județene de Bacalaureat 2012, în scopul asigurării prin fraudă a promovării examenului, a inițiat și constituit un grup infracțional organizat, format din cadre didactice cu atribuții în activitatea de desfășurare a examenului de Bacalaureat.

Cercetările inițiale au fost demarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița, însă pe parcursul urmăririi penale a rezultat că inspectorul general școlar a avut o contribuție majoră în desfășurarea activităților infracționale, motiv pentru care dosarul penal a fost declinat, potrivit competenței, Direcției Naționale Anticorupție.

Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție — Serviciul Județean Anticorupție Ialomița au efectuat acte de urmărire penală în baza delegărilor Direcției Naționale Anticorupție, respectiv Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Exercițiu cu detinutii de Simulare a Incendiului la Penitenciarul Ploiești

În data de 22 mai 2024, Penitenciarul Ploiești a fost gazda unui exercițiu de simulare a u…