Acasa Social Alegeri prezidenţiale 2019 – Peste 180 de sesizări de contravenţii sau infracţiuni electorale, peste 50% neconfirmate; peste 30 de persoane au avut nevoie de îngrijirile medicilor

Alegeri prezidenţiale 2019 – Peste 180 de sesizări de contravenţii sau infracţiuni electorale, peste 50% neconfirmate; peste 30 de persoane au avut nevoie de îngrijirile medicilor

9 min read
0
0
115

Peste 180 de sesizări de sesizări de contravenţii sau infracţiuni electorale, peste 50% neconfirmate, potrivit datelor prezentate de Ministerul Afacerilor Interne. Peste 30 de persoane au avut nevoie de îngrijirile medicilor.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, a anunţat că, de la deschiderea procesului de votare în ţară, au fost înregistrate 182 de sesizări de contravenţii sau infracţiuni electorale.

”În urma verificărilor, peste 50 la sută dintre sesizări nu s-au confirmat. Cele mai multe sesizări au fost înregistrate în Bucureşti şi în judeţele Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu şi Olt. Efectivele MAI au aplicat 17 amenzi în valoare de 16.200 de lei, precum şi 16 avertismente scrise. De asemenea, sunt în cercetare 25 de posibile infracţiuni, printre care coruperea alegătorilor, violarea confidenţialităţii votului, fraudă la vot, vot multiplu, acces ilegal la un sistem informatic”, a declarat Monica Dajbog.

Aceasta a oferit câteva exemple de incidente:

Poliţiştii din Mangalia au sancţionat cu avertisment un bărbat care a continuat propaganda electorală în mediul online.

În Brăila, a fost întocmit dosar penal pentru abuz în serviciu pe numele unui bărbat în vârstă de 68 de ani, angajat al primăriei care s-a deplasat cu microbuzul instituţiei având afişate două postere electorale. De asemenea, bărbatul a fost amendat cu  1.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale.

Poliţiştii din judeţul Gorj efectuează cercetări faţă de o femeie şi un bărbat care au depus cerere pentru a vota cu urna mobilă în numele unor rude mai în vârstă, semnând în fals cererile cu numele acestora. În baza cererilor, persoanele în vârstă şi-au exercitat dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.

În judeţul Bacău, un bărbat a fost amendat cu 1.500 de lei pentru că sfătuia alegătorii să voteze un anumit candidat.

În judeţul Prahova, s-a întocmit dosar penal pentru vot multiplu pe numele unui membru al biroului electoral al unei secţii de votare. Acesta a votat pe listele suplimentare la secţia de votare unde îşi desfăşura activitatea, iar ulterior s-a prezentat şi la secţia unde era arondat de drept. Cercetările continuă sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte.

În judeţul Olt, se fac cercetări după ce la o secţie de votare s-a prezentat o persoană care în evidenţele de stare civilă figura ca fiind decedată.
Poliţiştii din Sibiu fac verificări ca urmare a unei sesizări cu privire la faptul că o persoană a votat de două ori. Şi în judeţul Mehedinţi, poliţiştii au deschis dosar penal pentru fraudă pe numele unui bărbat, de 50 de ani care a votat în două secţii de pe raza judeţului.

La o secţie din municipiul Iaşi a fost nevoie de intervenţia jandarmilor după ce o femeie ar fi agresat un membru al biroului electoral al secţiei de votare. Femeia a fost internată la Institutul de Psihiatrie Socola.

”Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la faptul că o tânără a fost răpită din faţa unei secţii de votare din Baia Mare, precizez că în urma apelului la 112, poliţiştii s-au mobilizat rapid şi au depistat în trafic maşina în care martorii spuneau că tânăra a fost introdusă cu forţa. Tânăra a declarat că nu este în niciun pericol, ci pur şi simplu a avut o discuţie mai aprinsă cu prietenul ei”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al MAI.

Potrivit acesteia, au fost raportate peste 30 de cazuri medicale în municipiul Bucureşti şi la nivelul a 16 judeţe.

”Efectivele MAI vor rămâne în dispozitiv până la încheierea procesului de votare pentru a asigura măsurile de ordine şi siguranţă, mai ales în zona secţiilor de vot. De asemenea, conform legii, după finalizarea operaţiunilor din secţiile de votare, vor însoţi transporturile materialelor rezultate în urma votării până la sediile birourilor electorale judeţene şi al Biroului Electoral Central”, a mai anunţat Monica Dajbog.

Un jandarm care asigură paza unei secţii de votare din oraşul Băicoi, judeţul Prahova, a intervenit, duminică după-amiază, şi a făcut manevre de resuscitare unui alegător căruia i s-a făcut rău în secţie. Jandarmul a aplicat manevrele de resuscitare până la sosirea ambulanţei, care l-a preluat pe bărbat şi l-a dus la spital, acesta fiind în stare stabilă.

Un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Prahova a intervenit, duminică, la o secţie de votare din localitatea Cocorăştii, unde un bătrân s-a împiedicat, a căzut şi s-a lovit la cap.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Comunitatea prahoveana are nevoie de asistenti personali profesionisti

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului incurajeaza cetatenii intere…