Acasa Front Primaria Ploiesti aminteste ca nu putem invinge Ambrozia decat impreuna

Primaria Ploiesti aminteste ca nu putem invinge Ambrozia decat impreuna

4 min read
0
0
132

Multe persoane considera primavara ca fiind sezonul polenului. Exista, insa, o planta care atinge perioada maxima de polenizare in lunile august – septembrie si se intinde pana sfarsitul lui octombrie. Este vorba despre ambrozie – acest tip de polen poate provoca rinita alergica sezoniera cunoscuta si sub denumirea de “febra fanului”.

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta contine multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficienta o concentratie de polen in aer de sub 30 graunciori de polen/m3 pentru a induce o reactie alergica. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 graunciori de polen/m3.

Statisticile arata ca, din populatia activa a Romaniei (9.000.000 persoane), peste 480.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentand rinoconjunctivita, afectiune care in timp evolueaza spre astm. Aceste date evidentiaza problema acuta ce o genereaza prezenta acestei plante in vecinatatea zonelor populate.

In acest sens Primăria Municipiului Ploieşti, prin Regia Autonomă de Servicii Publice, reaminteşte proprietarilor, administratorilor şi deţinătorilor de terenuri că au obligaţia de a verifica şi distruge planta ambrozia.

Pe domeniul public al municipiului Ploieşti, unde se va constata prezența acestei plante, S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti S.R.L.va interveni pentru a distruge buruiana ambrozia.

Ce spune legea?

Legislaţia din domeniu, respectiv Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, prevede că distrugerea plantei se face de către toţi proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, precum şi beneficiarii lucrărilor de construcţii, unde au fost identificate focare de infestare.

Persoanele fizice, care nu respectă prevederile legale,pot fi sancţionate cu amenzi de la 750 lei la 5000 lei, iar persoanele juridice cu amenzi de la 5000 la 20.000 lei.

Ploieştenii pot obţine informaţii suplimentare direct de la reprezentanţii instituţiei de specialitate, respectiv Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Prahova, telefon 0244593210.
De asemenea, pentru a semnala prezenţa ambroziei se pot adresa dispeceratului municipalităţii ploieştene, telefon 0244984, către S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti S.R.L. – telefon 0244977 sau Direcţiei de Sănătate Publică Prahova.

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Front

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Inregistrarea video in care manelistul Costel Biju ” ameninta” cu farmece un politist din comuna Paulesti

Cunoscut in lumea manelistilor sub numele de Costel Biju, celebrul cantaret a trecut de cu…