Acasa Diverse Ziua internațională a toleranței

Ziua internațională a toleranței

4 min read
0
0
337

Ziua internațională a toleranței este marcată anual, la 16 noiembrie, pentru a îndemna omenirea la înțelegere și respect reciproc, dialog și cooperare între culturi, civilizații și popoare, pentru a descuraja atitudinile extremiste dominate de violență și ură.

A fost proclamată la 16 noiembrie 1995, în cadrul Conferinței generale a UNESCO de la Paris. Atunci, statele membre UNESCO au adoptat ”Declarația principiilor toleranței”, enunțată în 1986, ce definește termenul de toleranță ca fiind respectul interuman, acceptarea și aprecierea diversității și bogăției culturale, a manierelor de exprimare, a calității noastre de ființe umane.

În 1996, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 51/95, a invitat țările membre să sărbătorească în fiecare an această zi, prin acțiuni de promovare a înțelegerii și păcii, la care să participe atât instituțiile de învățământ, cât și publicul larg. Astfel, statele membre ONU sunt încurajate să organizeze manifestări axate pe programe și acțiuni educative ce îi vizează atât pe copii cât și pe adulți, prin care să-i mobilizeze să aibă atitudini tolerante.

Educația, mijlocul cel mai eficient pentru prevenirea intoleranței, trebuie îndreptată împotriva fricii și excluziunii și către dezvoltarea capacității indivizilor de a judeca liber și independent. Violența, discriminarea, nedreptatea și marginalizarea sunt forme ale intoleranței.

În esență toleranța înseamnă acceptarea și aprecierea bogăției și diversității culturale, a formelor de expresie, capacitatea de a recunoaște și respecta convingerile altora. Totodată ea este responsabilitatea care susține drepturile și libertățile fundamentale

ale omului, democrația și Statul de drept. Este cel mai puternic fundament pentru pace și reconciliere, un principiu de bază al democrației și dezvoltării durabile, implicând respingerea dogmatismului și absolutismului și asigurând supraviețuirea societăților multietnice ți multiculturale. Înseamnă, de asemenea, îngăduință, indulgență, răbdare și se poate exprima la orice nivel, de la individ, la stat.

Într-o lume și un timp al mondializării, diversității și mobilității, toleranța, în familie, în comunitate sau între state, este mai necesară ca oricând. Acest fapt a fost recunoscut de liderii mondiali prin adoptarea Declarației Mileniului în anul 2000,care au plasat toleranța printre valorile fundamentale ce stau la baza relațiilor internaționale în secolul XXI.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Schimbarile Din Noul OUG: Poți Conduce Sub Influența Drogurilor in Absența Rezultatelor în 72 de Ore

Guvernul României a adoptat recent o nouă Ordonanță de Urgență care aduce modificări semni…