Acasa Eveniment Vasile Blaga, Gheorghe Ştefan şi Bruno Berdilă foloseau firme fantomă pentru a scoate banii destinaţi partidului

Vasile Blaga, Gheorghe Ştefan şi Bruno Berdilă foloseau firme fantomă pentru a scoate banii destinaţi partidului

10 min read
0
0
334

Procurorii DNA Ploieşti, care l-au trimis în judecată pe fostul copreşedinte PNL, Vasile Blaga, susţin că banii ajunşi la PDL în urma înţelegerilor între Blaga, Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă erau scoşi prin intermediul unor firme de tip fantomă ai căror administratori, martori în dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse între 200 şi 1.500 de lei, după cum reiese din rechizitoriul prin care Blaga a fost trimis în judecată pentru trafic de influență.

Conform documentului, la nivelul anului 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare a existat o înțelegere vădită între secretarul general Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan, în sensul obținerii de bani pentru partid.

„Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să „cotizeze’ pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, Ștefan Gheorghe (…) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană (…) a fost dispusă să contribuie — indirect — la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate. (…) Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională — prin licitații trucate — cu firma lui Berdilă Horațiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor”, arată DNA.

Procurorii spun că, în perioada 2011 — 2012, Gheorghe Ștefan a pretins, pentru sine și pentru respectiva formațiune politică, de la Horațiu Berdilă, un procent cuprins între 10% și 25% din valoarea fiecărui contract încheiat de aceasta în modul arătat, banii fiind transferați în conturile unor societăți tip fantomă.

„Totodată, în perioada 2011 — 2012, (…), Ștefan Gheorghe a pretins — pentru sine și pentru respectiva formațiune politică — de la reprezentantul S.C.(…) S.R.L. București — Berdilă Horațiu Bruno, un procent cuprins între 10-25% din valoarea fiecărui contract încheiat de aceasta cu C.N. (…) S.A. București și S.C. (…) S.A. București, în urma derulării unor proceduri de achiziție publică organizate de aceste companii naționale pentru achiziția de servicii și produse IT, în schimbul căruia a promis și chiar și-a exercitat influența cu acceptul secretarului general al partidului — Blaga Vasile — asupra conducerii instituțiilor publice menționate — în vederea atribuirii preferențiale a contractelor, primind efectiv suma totală de aproximativ 25.000.000 lei (circa 5.500.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Blaga Vasile, sumă transferată de S.C.(…) S.R.L. București în conturile unor societăți cu comportament de tip fantomă (…) controlate de persoanele lor de încredere — în urma încheierii unor contracte de prestări servicii fictive cu acestea și ulterior retrasă în numerar. (…) Pentru obținerea sumelor de bani din contractele atribuite preferențial de cele două companii naționale către S.C. (…) S.R.L. București, Ștefan Gheorghe l-a pus în legătură pe omul său de încredere — (…) cu (…), care trebuia să se ocupe de găsirea firmelor subcontractante și de colectarea sumelor de bani ce urmau a fi retrase din conturile acestora”, explică anchetatorii.

Potrivit DNA, Gheorghe Ștefan i-a cerut lui Berdilă ca, după câștigarea licitației, să subcontracteze o parte din lucrările stipulate în contract către anumite firme controlate de persoanele sale de încredere.

„Astfel, pe perioada derulării contractelor acordate în urma câștigării licitațiilor, respectiv în perioada 2011 — 2012, S.C. (…) S.R.L. a subcontractat către societățile comerciale (…), o parte din serviciile dobândite prin licitație, valoarea serviciilor fictiv prestate fiind de aproximativ 25 milioane lei. Conform sesizării inițiale, în realitate niciunul din serviciile subcontractate și facturate și pentru care beneficiarul a efectuat plata nu au fost prestate de subcontractorii menționați, acestea fiind executate de S.C. (…) S.R.L. cu resursele proprii, sumele virate în conturile acestora fiind scoase în numerar și remise lui Ștefan Gheorghe”, mai spun procurorii.

Din rechizitoriu reiese că reprezentanții firmelor implicate în acest circuit sunt martori în dosar, iar pentru realizarea acestor operațiuni au încasat comisioane.

„(…) societățile pe care le reprezentau nu au prestat serviciile ce au făcut obiectul contractelor cu S.C. (…) SRL, încheierea lor fiind o justificare a plăților efectuate de aceasta în conturile deținute, în principal, la (…) și au acceptat realizarea acestor operațiuni în schimbul unor comisioane cuprinse între 200 lei și 1500 lei, pe care le primeau săptămânal sau la fiecare retragere în numerar. Persoana care s-a ocupat de colectarea sumelor retrase în numerar din conturile firmelor menționate — (…), care a beneficiat și el de un comision de 2% din acestea, (…) — care a participat la unele din întâlnirile dintre Ștefan Gheorghe, inculpatul Berdilă Horațiu Bruno și (…), a perceput personal că în urma atribuirii contractelor către S.C. (…) S.R.L., reprezentantul acesteia — inculpatul Berdilă Horațiu Bruno, i-a oferit lui Ștefan Gheorghe ,”cu titlu de mită’ un procent cuprins între 10 — 20% din valoarea contractelor și că sumele de bani erau remise prin intermediul (…)”, se mai precizează în rechizitoriu.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de către DNA, procurorii Serviciului Teritorial Ploiești au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor într-un dosar separat față de fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, de omul de afaceri Horațiu Bruno Berdilă și față de alte persoane.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Acum! Amenințare cu bombă la Palatul de Justiție din Ploiești; forțele de ordine, mobilizate în număr mare

Astăzi, la ora 12.30, Palatul de Justiție din Ploiești a fost ținta unei amenințări cu bom…