Acasa Social Hotărâre Guvernamentală prin care se specifică procedurile pentru ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar

Hotărâre Guvernamentală prin care se specifică procedurile pentru ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar

6 min read
0
0
408

Guvernul a adoptat, joi, o hotărâre prin care se specifică procedurile pentru ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar pe carosabil.

Reglementarea stabilește clar faptul că ridicarea vehiculului reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care polițistul rutier o poate dispune în una din situațiile prevăzute de articolul 143 din Regulament, când vehiculul staționează neregulamentar pe partea carosabilă, respectiv: în toate cazurile în care e interzisă oprirea voluntară, în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația „Staționarea interzisă” și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării, pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6 metri, în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice, în pante și în rampe, în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația „Staționare alternantă”.

Măsura nu va fi dispusă sau, dacă a fost dispusă, executarea ei va înceta dacă în vehicul e vizibilă prezența unor persoane.

Aplicarea măsurii nu se justifică în situația unui vehicul care realizează acțiuni de intervenție sau misiuni care au caracter de urgență, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform comunicatului, actul normativ stabilește operațiunile și regulile măsurii tehnico-administrative. Transportul la locul de depozitare se realizează în condiții care exclud deplasarea pe propriile roți a vehiculului ridicat. Totodată, transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la inițierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării și este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz, se suportă doar contravaloarea operațiunii de ridicare. Depozitarea se face numai în spații corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administrația publică locală, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operațiunii/operațiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea sau deținerea legală a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spațiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

Guvernul precizează că hotărârea aduce și o serie de îmbunătățiri ale Regulamentului în privința parcării pe trotuar, astfel că staționarea vehiculului este posibilă numai dacă acel trotuar este amenajat în acest scop, prin marcaje și semnalizare corespunzătoare.

Amenajarea parcării pe trotuar va fi posibilă numai dacă: se respectă culoarul destinat circulației pietonilor, stabilit potrivit normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 metri lățime; accesul vehiculelor în parcare se realizează din partea carosabilă; poziționarea vehiculelor în parcare nu stânjenește circulația pe prima bandă sau pe pistele amenajate.

Totodată, nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puțin de 10 metri de intersecții, stații ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni.

Actul normativ se referă și la o serie de obligații stabilite de Regulament pentru conducătorii de biciclete. Astfel, bicicleta trebuie să fie echipată cu elemente sau dispozitive care să asigure vizibilitatea acesteia în trafic, în special pe timp de noapte, și să nu se limiteze doar la cele de culoare portocalie fixate pe spițele roților. Totodată, este specificată distanța laterală recomandată la depășirea unei biciclete, de minimum 1,5 metri, în loc de o „distanță laterală suficientă”, se arată în comunicat.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Noul OUG trebuie aplicat si politistilor! Societatea civilă cere testarea obligatorie pentru droguri a agentilor la intrarea în serviciu! Semneaza petiția!

Pentru ca aparatele Drug Test „sunt bune” și noua lege este formulata ” …