Acasa Justiție Exploatare sexuală sub masca eliberării spirituale. Secta „Cercul” era de fapt grup infracțional, specializat în trafic de persoane – VIDEO

Exploatare sexuală sub masca eliberării spirituale. Secta „Cercul” era de fapt grup infracțional, specializat în trafic de persoane – VIDEO

13 min read
0
0
406

O sectă era folosită ca instrument pentru trafic de persoane și trafic de minori, de un grup infracțional organizat din Târgu Mureș. Liderul grupului, cunoscut ca „maestru spiritual”, a recrutat tinere, printre care și minore, pe care le-a exploatat sexual.

Procurorii DIICOT din Târgu Mureș au scos la iveală o poveste sordidă despre exploatare sexuală și trafic de persoane. Tinere, printre care și minore, erau racolate de pe stradă și, profitându-se de vulnerabilitatea acestora, erau cooptate într-o sectă, devenind victime ale unui auto-intitulat “maestrului spiritual”. În fruntea sectei, sau ceea ce anchetatorii numesc acum grup infracțional organizat, a stat inculpatul Sebastian Eusebiu Apostolache, care acum se află în arest preventiv. Bărbatul, ajutat de patru femei, ucenice ale sale, încă din anul 2008 au pus la punct o rețea de trafic de persoane și trafic de minori, spun anchetatorii.

Apostolache folosea toate aceste tehnici pentru a putea îndoctrina tinere care îi erau prezentate, profitând de vulnerabilitatea acestora dar și de faptul că nu aveau suficientă experiență de viață. Ritualurile, izolarea socială și exploatarea sexuală, a făcut ca femeile să vadă în agresorul lor, un adevărat zeu a cărui cuvânt era literă de lege. Tinerele racolate, în marea lor majoritate studente, dar și minore, erau prezentate “maestrului spiritual” și supuse unor acțiuni de îndoctrinare. Ele ajungeau să locuiască în același apartament cu Apostolache, în ceea ce numeau “casa sfântă”, erau izolate de familie, de societate și de locurile lor de muncă. Femeile trăiau în condiții mizere și le era interzis contactul cu cei care nu făceau parte din “Cerc”. Tinerele aveau obligația de a preda toți banii către Apostolache, uneori cerând sume însemnate de la părinți, sub pretextul achitării chiriei și a mâncării. Scopul maestrului era subjugarea totală a victimelor sale, iar după ce s-a asigurat că are control deplin asupra lor, a urmat exploatarea sexuală a victimelor.

diicot-cercul

La data de  28.09.2016 şi 29.09.2016  procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Tg. Mureş au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Apostolache Eusebiu Sebastian, Sinoai Ildiko, Papai Marta, Birtalan Villo şi Gothard Veronika, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane în formă şi trafic de minori în formă continuată.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că încă anterior anului 2008, inculpaţii Apostolache Eusebiu Sebastian, Sinoai Ildiko, Papai Marta şi suspecta K. N. A.,  au constituit un grup infracţional organizat , având ca scop săvârşirea infracţiunilor de  respectiv trafic de persoane și trafic de minori.

    În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut că iniţiatorul şi leaderul grupului infracțional organizat cu tendințe sectare a fost  inculpatul  Apostolache  Eusebiu Sebastian.

    Astfel, inculpatul Apostolache Eusebiu Sebastian,  prin intermediul celorlalte membre ale  “CERCULUI” (denumirea dată grupului de către membrii săi),   a recrutat mai multe tinere, mai ales din rândul unor studente din cadrul unei Universităţi de pe raza municipiului  Tg. Mureş şi profitând de vulnerabilitatea acestora, le-au prezentat „maestrului spiritual” Apostolache, care ulterior le găzduia în locuinţa în care se afla la acel moment (şi care era denumită “casă sfântă”, prin simpla sa prezenţă acolo). Totodată, membrii grupului profitau de autoritatea spirituală incontestabilă exercitată de către inculpatul Apostolache Sebastian în calitatea sa de „maestru spiritual” asupra tinerelor recrutate.

    Aservirea victimelor faţă de inculpatul Apostolache Sebastian  şi inducerea stării de deplină obedienţă a acestora s-a realizat cu ajutorul nemijlocit al suspectei K. N. A şi inculpatelor Sinoai Ildiko şi Papai Marta , prin activitatea de recrutare a victimelor, îndoctrinarea acestora, izolarea  de familie, societate, locuri de muncă, cazarea acestora în comunităţi închise, în aşa numitele  „case sfinte”  în condiţii precare de subzistenţă, fiindu-le interzis aproape orice contact cu alte persoane din afara cercului.

    În acest context, inculpaţii au procedat atât la exploatarea sexuală a victimelor,  cât şi la exploatarea acestora din punct de vedere material, victimele având obligaţia de a aduce toate câştigurile sau banii obţinuţi de la părinţii acestora în locuinţa unde erau ţinute închise, sub pretextul cheltuielilor comune cu mâncarea ( deşi, din declaraţiile persoanelor vătămate a rezultat faptul că acestea primeau  mâncare doar o dată pe zi, macaroane cu brânză, iar noaptea, după ritualurile sexuale li se oferea doar cu pâine cu gem. etc.)

    S-a reţinut totodată că, iniţial, inculpata Birtalan Villo a fost victima minoră de care inculpatul Apostolache Sebastian a profitat raportat la discernământul său diminuat, de puţina experienţă de viaţă a acesteia (acesta fiind în casa sfântă de la vârsta de 11-12 ani) precum şi de labilitatea ei emoţional afectivă, reuşind să-i inoculeze acesteia ideea că prin întreţinerea de relaţii sexuale cu el, în calitatea sa de maestru spiritual, avea posibilitatea să progreseze spiritual, ajungând să fie perceput ca o divinitate, nu numai de către minoră, ci de către toate persoanele vătămate. Ulterior, inculpata Birtalan Villo, a dezvoltat o relaţie de dependenţă totală ( mentală, afectivă, sexuală ) şi coroborat cu lipsa mamei sale din ţară, şi-a dezvoltat această dependenţă de inculpat, ajungând ca din victimă minoră să devină racolator pentru alte tinere, ce urmau să fie prezentate apoi inculpatului.

    Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost identificate și ridicate mai multe sisteme informatice, medii de stocare a datelor informatice, numeroase pietre folosite în cadrul acestor ritualuri,obiecte sexuale folosite de către tinerele exploatate  la ritualurile de la miezul nopții, pungi în care toate membrele Cercului erau obligate să-și păstreze părul tăiat sau unghiile tăiate, o masă pe care inculpatul Apostolache o folosea punând litere pe ea și apoi cu mâna mișca un pahar în direcția acelor litere astfel încât să se formeze diferite cuvinte  despre care susținea că sunt mesaje de la CEHOV 1 către tinere, numeroasele bilețele pe care erau scrise aceste mesaje, etc.

    La data de 29.09.2016 inculpaţii Apostolache Eusebiu Sebastian, Sinoai Ildiko, Papai Marta şi Birtalan Villo  au fost prezentaţi Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă ( exceptând pe inculpata Gothard Veronika , faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar) .

    La data de 29.09.2016 Tribunalul Mureş a dispus arestarea preventivă pe o durată de 30 de zile a inculpatului Apostolache Eusebiu, plasarea în arest la domiciliu , pe o durată de 30 de zile , a inculpatelor Papai Marta şi Sinoai Ildiko şi măsura controlui judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de inculpata Birtalan Villo.

    Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de  Combatere a Criminalității Organizate  Mureş.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Exercițiu cu detinutii de Simulare a Incendiului la Penitenciarul Ploiești

În data de 22 mai 2024, Penitenciarul Ploiești a fost gazda unui exercițiu de simulare a u…