Acasa Economic După campania de Black Friday din 2018, aproape jumătate din amenzi au vizat operatorii economici din Prahova

După campania de Black Friday din 2018, aproape jumătate din amenzi au vizat operatorii economici din Prahova

3 min read
0
0
83

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a primit după campania de Black Friday din 2018 aproape 800 de reclamaţii, printre motivele invocate find acela că produse achitate nu au fost livrate, preţul incorect sau chiar mai mare decât cel anterior, refuz de a primi produsul returnat. Amenzile aplicate au fost în valoare de 215.000 de lei, aproape jumătate din sumă vizând operatori economici din judeţul Prahova.

Conform unei statistici ANPC, după campania de Black Friday din 2018, au fost depuse 795 de reclamaţii, fiind verificaţi 92 de operatori economici din Bucureşti şi din judeţele Iaşi, Timiş, Cluj, Braşov, Dolj, Galaţi şi Prahova. Au fost aplicate 87 de sancţiuni, 22 de avertismente şi 65 de amenzi în valoare de 215.000 de lei. aproape jumătate din sumă, 107.000 de lei fiind aplicată în Prahova.

”Aspectele reclamate au vizat nerespectarea termenului de livrare, afişarea preţului de referinţă incorect, informare incorectă privind dreptul de denunţare unilaterală a contractului, produse comandate online achitate şi nelivrate, refuzul primirii produsului returnat, comandă onorată parţial, anularea comenzii fără informarea consumatorilor, preţ mai mare de Black Friday faţă de preţul afişat anterior”, a declarat  directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Vânzările cu preţ redus, indiferent de tipul acestora – soldare, lichidare, vânzări promoţionale – trebuie să respecte o serie de reguli, printre care şi aceea conform căreia preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă, adică celui mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, precizează directorul ANPC, Paul Anghel, referindu-se la campania de reduceri de Black Friday. De asemenea, el reaminteşte dreptul consumatorului de a returna un produs comandat, în termen de 14 zile de la primirea lui, dar şi că această perioadă în cazul în care comerciantul nu a menţionat în format expres despre existenţa dreptului de returnare a produselor.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Benzina continua sa se scumpeasca dupa scaderea pretului in perioada de urgenta

Carburanții continuă să se scumpească după ce în perioada de urgență s-au redus cu 27 de b…