Acasa Justiție DIICOT sesizează CSM cu privire la publicarea în presă a unor documente din dosarul Black Cube

DIICOT sesizează CSM cu privire la publicarea în presă a unor documente din dosarul Black Cube

4 min read
0
0
386

DIICOT va solicita Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă publicarea masivă a unor documente și informații din dosarul Black Cube ar putea aduce atingere intereselor justiției, punând mare presiune pe procurori și judecători.

Biroul de Informare si Relatii Publice este împuternicit sa aduca la cunostinta opiniei publice următoarele:

1. La fel ca în toate dosarele aflate in lucru care au suscitat interesul opiniei publice și în cazul dosarului intitulat de presă ”Black Cube”, DIICOT a relaționat cu mass-media în mod echitabil și transparent, în limitele impuse de catre Codul de Procedură Penală și al Ghidului emis de catre CSM în această materie;

2. După reținerea și arestarea preventivă a inculpatului Dragomir Daniel, în conformitate cu dispozițiile art. 94 alin. 2 C.pr.pen., apărătorii inculpatului au solicitat copii de pe dosarul de urmărire penală, drept care le-a fost respectat. În acest sens, la datele de 28.09.2016, respectiv 12.10.2016, apărătorii inculpatului au primit copii de pe toate cele 13 volume ale dosarului de urmărire penală, inclusiv de pe volumul conținând răspunsul la comisia rogatorie emis de către autoritățile israeliene. Trebuie precizat că apărătorii inculpatului sunt singurele persoane care au deținut în mod legal copii de pe actele dosarului cauzei. Cea mai mare parte a actelor dosarului nu sunt documente destinate publicității, conform art. 285 C.pr.pen.

3. Considerăm că mijloacele de probă trebuie interpretate și dosarele penale soluționate în condiții de anchetă, în interiorul biroului procurorului sau în pretoriul instanței. Supraîncărcarea media cu documente prezentate prematur și disparat publicului nu pot duce în nici un caz la informarea corectă și obiectivă a acestuia. De asemenea, platforma oferită zilnic de mass-media pentru interpretarea unor probatorii într-o manieră care nu implică cunoaștere juridică depășește curiozitatea normală a oricărui jurnalist și încearcă să circumscrie probatoriile dintr-o cauză aflată în lucru la procuror denigrării unor persoane sau luptei dintre alte autorități ale statului. Aceste lucruri sunt străine activității de urmărire penală și sunt de natură să pună presiune pe procuror și judecător, precum și să altereze prezumția de nevinovăție de care se bucură oricare persoană cerecetată.

4. În consecință, DIICOT va solicita punct de vedere Consiliului Superior al Magistraturii pentru a analiza dacă publicarea masivă a unor documente și informații care, potrivit legii, se află într-o fază nepublică, ar putea aduce atingere intereselor justiției.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Politistul care a omorat-o pe Raisa pe trecerea pentru pietoni s-a predat. Despagubiri la misto

Un caz tragic care a zguduit opinia publică din România a ajuns la o concluzie judiciară. …