Acasa Social Cei care au beneficiat de autoare sociale trebuie să restituie banii

Cei care au beneficiat de autoare sociale trebuie să restituie banii

3 min read
0
0
355

Peste 33 de milioane de lei, adică mai mult de şapte milioane de euro, ne-au costat ajutoarele sociale date, anul trecut, celor care nu aveau dreptul. Şi asta doar în dosarele care au fost verificate. Sunt judeţe în care peste 90 la sută dintre cei care au primit ajutoare sociale trebuie să dea banii înapoi. Şi în cazul venitului minim garantat, sumele de recuperat sunt imense.

Doljul conduce în topul ajutoarelor sociale acordate ilegal. Inspectorii sociali au verificat 13 mii de dosare suspecte. Aproape jumătate din cazuri nu aveau dreptul să primească banii de la primărie.

În judeţul Braşov, aproape 200 de asistaţi social au ajuns să dea cu subsemnatul în faţa procurorului. Sunt suspectaţi că au dat mită ca să scape de munca în folosul comunităţii, obligatorie pentru a primi ajutorul social de până la 600 de lei pe lună. Doi funcţionari au fost reţinuţi.

Şi în cazul alocaţiei pentru susţinerea familiei au existat nereguli. Suspiciunile s-au adeverit în 9 din 10 dosare verificate în Gorj, Braşov şi Călăraşi.

De la cei asistaţi social din toată ţara, prinşi cu nereguli în dosare, trebuie recuperaţi aproape 34 de milioane de lei. Inspectorii sociali au amendat 350 de primari şi funcţionari care ar fi trebuit să se asigure că se respectă legea.

Guvernul a decis să acorde un statut special şi puteri sporite inspectorilor sociali.

Din lipsă de resurse, până acum, inspectorii sociali verificau doar hârtii de la primării sau încrucişau baze de date. După modificarea legislaţiei, vor merge pe teren să facă anchete sociale, ca să afle dacă cei care cer ajutoare sociale chiar au nevoie de ele.

Pentru toată ţara, sunt însă doar 330 de inspectori. Aşa că vor fi aprobate încă 220 de posturi.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Noul OUG trebuie aplicat si politistilor! Societatea civilă cere testarea obligatorie pentru droguri a agentilor la intrarea în serviciu! Semneaza petiția!

Pentru ca aparatele Drug Test „sunt bune” și noua lege este formulata ” …