Acasa Social Ce trebuie să știe pacienții care apelează la serviciile spitalelor și clinicilor private

Ce trebuie să știe pacienții care apelează la serviciile spitalelor și clinicilor private

4 min read
0
0
384

Pacienții trebuie să știe că spitalele și clinicile private, aflate în contract cu Casa de Asigurări, nu au voie să le ceară bani pentru actele medicale care le sunt decontate de stat. Aceștia pot percepe tarife doar pentru condițiile hoteliere sau pentru serviciile pe care le oferă, dar pe care statul nu le-a contractat.

CNAS a solicitat furnizorilor de servicii medicale aflați în contract cu CAS să afișeze în incintele în care își desfășoară activitatea, la loc vizibil, pe suport de hârtie sau prin sisteme de afișaj digital, informațiile privind pachetele de servicii oferite și tarifele corespunzătoare. În cazul în care unui pacient i se cere să mai dea bani, acesta trebuie să sesizeze CAS, iar instituția este obligată să sancționeze furnizorul.

Aproximativ şase milioane de oameni din România nu au acces la servicii medicale, după cum a afirmat în mai multe rânduri ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu. Potrivit unui studiu realizat de către IRIS Network, în 28 de ţări din întreaga lume, România este ţara cu cel mai scăzut nivel de satisfacţie vizavi de serviciile publice de sănătate.

Pacienții români se plâng de faptul că nu merg să facă analize de prevenție sau controale medicale periodice pentru că nu au bani, iar cabinetele medicale și spitalele le dau mereu același răspuns: „Nu mai avem plafon!“.

Pacienții trebuie să știe însă că spitalele și clinicile private nu au voie să le ceară bani pentru actele medicale care le sunt decontate de stat. Această obligativitate a fost introdusă încă din 2014 prin contractul-cadru. Numai că nu toată lumea o respectă. Măsura este prevăzută și în contractul-cadru pentru anii 2016 – 2017. Noutatea este că de această dată, CNAS solicită ca unitățile medicale să afișeze în incintele în care își desfășoară activitatea, pe suport de hârtie sau prin sisteme de afișaj digital, informațiile privind pachetele de servicii oferite și tarifele corespunzătoare.

Reprezentanții unităților medicale private susțin că CNAS ar trebui să crească valoarea serviciilor decontate, în caz contrar tot mai mulți refuză să mai încheie contract.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Noul OUG trebuie aplicat si politistilor! Societatea civilă cere testarea obligatorie pentru droguri a agentilor la intrarea în serviciu! Semneaza petiția!

Pentru ca aparatele Drug Test „sunt bune” și noua lege este formulata ” …