Acasa Social Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația Institutului Național de Hemofilie

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația Institutului Național de Hemofilie

4 min read
0
0
341

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează investigații la Ministerul Sănătății în legătură cu situația Institutului Național de Hemofilie și absența protocoalelor terapeutice în vederea prescrierii unui număr de medicamente compensate.

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22, art. 34 și art. 47 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, dreptul la ocrotirea sănătății și nivelul de trai.

Alianța Pacienților Cronici din România a sesizat, în 18 octombrie 2016, Avocatul Poporului cu o petiție în care a arătat faptul că Ministerul Sănătății nu a elaborat și publicat, până în prezent, protocoalele terapeutice în baza cărora pot fi prescrise cele 21 de medicamente incluse prin H.G. nr. 552/2016 privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, astfel cum se precizează imperativ în actul normativ mai sus indicat.

Pe de altă parte, în 19 octombrie 2016, postul de televiziune Realitatea TV a difuzat o știre în care era prezentată o acțiune de protest ce a avut loc la Ministerul Sănătății și care a vizat situația persoanelor care nu mai pot deconta tratamentele pentru talasemie majoră și hemofilie, motivat de împrejurarea că Institutul Național de Hemofilie, unde acestea efectuează transfuziile, nu are autorizație de funcționare, până în prezent beneficiind de o autorizație temporară care urmează a expira la data de 31 decembrie 2016.

Pacienții cu hemofilie și talasemie sunt tratați în cadrul Institutului Național de Hematologie de peste 40 de ani și beneficiază de tratament transfuzional, tratament medicamentos, monitorizare și supraveghere medicală. Institutul Național de Hemofilie nu a fost și nu este autorizat. Nu există o autorizație prin care Ministerul Sănătății să acrediteze că acolo se pot desfășura servicii clinice.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

TikTok: De la distracție la generatoare de stres! De la Pământul plat la bomba atomica, de la Șosoaca la extratereștri 

TikTok, cunoscută inițial pentru videoclipurile sale scurte și captivante, a evoluat într-…