Acasa Economic Aproape 3.800 de dosare depuse în Programul „Casa Verde Clasic”, în 24 de ore. Cele mai multe dosare, depuse în Prahova

Aproape 3.800 de dosare depuse în Programul „Casa Verde Clasic”, în 24 de ore. Cele mai multe dosare, depuse în Prahova

7 min read
0
0
352

Aproape 3.800 de dosare au fost depuse în cadrul Programului „Casa Verde Clasic”, la o zi de la lansare, cele mai multe fiind înregistrate în județul Prahova, iar cele mai puține în județul Brăila, potrivit statisticii publicate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), pe propria pagină de Internet.

De asemenea, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a precizat, într-un comunicat transmis marți, că în prima zi a perioadei de depunere a dosarelor de finanțare pentru persoane fizice în Programul „Casa Verde Clasic 2016”, valoarea dosarelor depuse este de aproximativ 22,6 milioane lei, ceea ce reprezintă 37,65% din totalul bugetului de 60 de milioane de lei pentru persoanele fizice. Astfel, solicitanții mai au la dispoziție 37,4 milioane de lei, sumă care va fi disponibilă până la epuizare, sau până la finalul perioadei de depunere a dosarelor de finanțare, respectiv 24 octombrie.

Conform datelor AFM, la nivel național, din totalul celor 3.748 de dosare depuse la agențiile teritoriale de mediu, cele mai multe (201) au fost consemnate în județul Prahova, urmat de județele Neamț (169) și Mureș (140).

De asemenea, peste 100 de dosare înregistrate s-au consemnat în Municipiul București, precum și în județele Argeș, Bacău, Botoșani, Dâmbovița, Harghita, Mehedinți, Olt, Sălaj, Suceava și Vaslui.

La polul opus, s-au situat județele Constanța (43 de dosare depuse), Maramureș (38) și Brăila (36).

Luni, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Istvan Jakab, a declarat pentru AGERPRES că bugetul de 60 de milioane de lei alocat pentru persoanele fizice în cadrul Programului „Casa Verde” din acest an ar putea acoperi, în medie, solicitările de finanțare depuse de aproximativ 10.000 de persoane, iar dacă va fi cazul se poate vorbi despre o suplimentare a programului, dar numai o analiză a modului de desfășurare din primele zile.

Programul Casa Verde Clasic a demarat luni, 10 octombrie, după o pauză de cinci ani, cu sesiunea destinată persoanelor fizice. Practic, în perioada 10 — 24 octombrie, populația poate depune dosarele de finanțare, la sediile agențiilor pentru protecția mediului din județele de reședință.

Potrivit Ministerului Mediului, prin intermediul programului, populația poate beneficia de finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.

Echipamentele finanțate pentru populație, prin „Casa Verde”, sunt panourile solare și pompele de căldură, cunatumul finanțării nerambursabile prin AFM fiind în funcție de tipul instalației, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

Cei care doresc să aplice pentru a obține finanțare prin „Casa Verde” trebuie urmeze anumite etape. În prima etapă se va depune dosarul de finanțare la agenția teritorială de protecția mediului, iar ulterior, pe site-ul AFM va fi publicată decizia de acceptare în Program. A treia etapă va reprezenta semnarea contractului de finanțare cu AFM. Nu în ultimul rând, pasul următor se referă la demararea lucrărilor, după care se va depune cererea de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanțare.

În ceea ce privește programul „Casa Verde” pentru persoanele juridice, acesta va avea o sesiunea de finanțate în intervalul 17 octombrie — 14 noiembrie. În acest caz se va finanța instalarea de sisteme care utilizează energie solară și energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar și sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deșeurilor, a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Bugetul total alocat pentru program este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane lei sunt destinate populației și 34 de milioane lei persoanelor juridice.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Minciuna Pensiei Private ! Confuzia de Termeni: Pensia Privată vs. Pensia de Stat

Introducere În România, termenii “pensia de stat” și “pensia privată” sunt adesea folosiți…