Acasa Justiție 66 de instanțe și 25 de Parchete ar fi adoptat „Memorandumul“

66 de instanțe și 25 de Parchete ar fi adoptat „Memorandumul“

3 min read
0
0
402

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) a precizat, ieri, într-un comunicat, că 66 de instanțe și 25 de Parchete din țară au adoptat până acum „Memorandumul privind justiția“, în care se expun problemele din sistemul judiciar și se solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o „justiție eficientă, modernă și de calitate“.

„Premisa memorandumului este că «justiția trebuie să aibă ca și preocupare esențială protecția, promovarea și garantarea tuturor drepturilor și libertăților cetățenești. În fața judecătorului, cetățeanul este egal cu statul». O sinteză a problemelor și soluțiilor din Memorandum, grupate pe teme, poate fi accesată la adresa: Magistrații din țară votează un Memorandum cu propuneri pentru eficientizarea justiției. Memorandumul stipulează expres că prin adoptarea sa, magistrații își rezervă dreptul de a apela la toate formele democratice de acțiune pentru ca aceste solicitări să fie puse în practică“, se mai arată în comunicat.

UNJR mai susține că, pe lângă adoptarea Memorandumului, în cadrul acelorași adunări generale, unele instanțe au decis să adopte și alte forme de protest, cum ar fi amânarea cauzelor care nu sunt urgențe sau protest cu banderole.

„Alte instanțe au cerut și solicitarea Avocatului Poporului, a Președinției și CSM-ului pentru a sesiza Curtea Constituțională în legătură cu un eventual conflict între puterile statului, ca urmare a ordonanței de urgență a guvernului Cioloș care menține discriminarea și inechitatea salarială.

De asemenea, unele instanțe au votat în mod expres pentru demisia ministrului justiției, Raluca Prună. Prezenta este cea mai amplă mișcare din justiție de după 2009, când magistrații – judecători și procurori – evidențiază prin adunări generale problemele din sistemul judiciar și oferă soluții pentru a avea o justiție eficientă, modernă și de calitate“, se susține în document.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Exercițiu cu detinutii de Simulare a Incendiului la Penitenciarul Ploiești

În data de 22 mai 2024, Penitenciarul Ploiești a fost gazda unui exercițiu de simulare a u…