Acasa Justiție 150 de infracțiuni economice, în ultima săptămână

150 de infracțiuni economice, în ultima săptămână

8 min read
0
0
327

În ultima săptămână, polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Poliției Române au constatat 150 de infracțiuni economice.

La data de 25 octombrie a.c., polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, împreună cu procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au efectuat 19 percheziții la domiciliile unor persoane și sediile unor societăți comerciale bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani.

Perchezițiile au avut loc în municipiul București și în județele Prahova, Călărași, Dâmbovița și Ilfov.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2010 — 2014, persoanele bănuite ar fi creat un circuit fiscal fictiv, prin intermediul a 16 societăți comerciale, având ca scop sustragerea de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat în vederea obținerii unor beneficii materiale substanțiale.

În baza facturilor fictive de achiziții emise de firmele ,,fantomă’, persoanele bănuite ar fi dedus în mod nelegal TVA și s-ar fi sustras de la plata impozitului pe profit, bugetul de stat fiind prejudiciat cu suma de 2.318.704 lei.

Ulterior, prin intermediul societăților controlate a fost supusă procesului de spălare a banilor suma de 1.112.401 lei, prin efectuarea mai multor operațiuni financiare, constând în transferuri bancare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestor valori prin conturile bancare ale societăților.

13 mandate de aducere au fost puse în aplicare, persoanele depistate fiind conduse la audieri.

Totodată, activitatea a fost sprijinită de jandarmi din cadrul Grupării Mobile „Matei Basarab” Ploiești.

În perioada 21 — 27 octombrie a.c., în urma activităților desfășurate sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au constatat 150 de infracțiuni economice.

De comiterea acestor fapte sunt bănuite 28 de persoane, dintre care 4 au fost reținute.

Polițiștii au constatat 35 de infracțiuni de evaziune fiscală, câte 19 fapte de fals intelectual și complicitate la evaziune fiscală, 18 la Legea 656 din 2003 privind spălarea banilor, 15 infracțiuni de contrabandă, 14 de complicitate la spălarea banilor, 6 înșelăciuni și 5 infracțiuni prevăzute de Codul Vamal.

De asemenea, polițiștii au constatat 4 falsuri materiale în înscrisuri oficiale, câte 3 fapte de uz de fals și dare de mită, precum și câte o faptă de fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare, fals informatic, exploatarea jocurilor de noroc fără a deține licență, uzurparea funcției, complicitate la contrabandă, o faptă prevăzută de Codul Muncii, una de legea privind mărcile și indicațiile geografice și una prevăzută de legea privind prevenirea și sancționarea faptelor de corupție.

În această perioadă, polițiștii de investigare a criminalității economice au efectuat 78 de percheziții domiciliare, au pus în aplicare 47 de mandate de aducere și au aplicat măsuri asigurătorii în valoare de peste 335.000 de lei.

Totodată, au aplicat 159 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 493.000 de lei.

***

La data de 26 octombrie a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.G.P.R. au efectuat 14 percheziții în București și în județele Cluj și Giurgiu, la sediul unor instituții și societăți comerciale, precum și la locuințele unor persoane implicate în săvârșirea infracțiunii de uzurparea funcției, cu consecințe deosebit de grave.

De asemenea, au fost puse în aplicare 6 mandate de aducere a persoanelor vizate, în vederea audierii lor și pentru dispunerea de măsuri.

Din cercetări a reieșit că funcționari din cadrul unei instituții ar fi încheiat cu reprezentanții unor societăți comerciale un protocol având ca obiect încasarea on-line a contravalorii amenzilor aplicate la regimul rutier și pentru lipsa rovinietei, indiferent de domiciliul contravenientului, în numele și pe seama autorității administrativ-teritoriale în cauză, prin intermediul unei platforme on-line.

Platforma utilizată nu era acreditată și autorizată de către instituțiile abilitate pentru desfășurarea acestei activități.

Astfel, ar fi fost încasați, în perioada iunie 2015 — iulie 2016, peste 2.270.000 de lei, reprezentând contravaloarea amenzilor de circulație achitate on-line, fiind vătămate drepturile și interesele unităților administrativ-teritoriale locale corespunzătoare domiciliului contravenientului sau locului de încasare, conform prevederilor legale în vigoare.

Acțiunea s-a desfășurat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, la activități participând și polițiști din carul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Exercițiu cu detinutii de Simulare a Incendiului la Penitenciarul Ploiești

În data de 22 mai 2024, Penitenciarul Ploiești a fost gazda unui exercițiu de simulare a u…