Acasa Curiozitati Stiati că celebrul actor Dem Radulescu a murit la Câmpina? Avea 69 de ani

Stiati că celebrul actor Dem Radulescu a murit la Câmpina? Avea 69 de ani

4 min read
0
0
208

S-a născut la Rîmnicu Vâlcea în 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar și proprietar de pescărie. Când avea 22 de ani în oraș a sosit cu trenul o trupă de actori de la București cu artiste, balerine…  dar și cu Maria Tănase. Atunci a văzut primul său spectacol  Gioconda iubeşte’ care i-a schimbat iremediabil destinul. Până în acel punct al vieții sale cochetase cu boxul și visa să devină un boxer autentic. Când a dat examen la teatru s-a prezentat în fața comisiei cu o medalie prinsă în piept câștigată la o competiție locală de box.

A terminat Facultatea de Teatru ca șef de promoție și a fost transferat automat la Teatrul Național unde director, pe vremea aceea, era autorul romanului Desculț, Zaharia Stancu. Acolo, Dem Rădulescu a avut ocazia să joace alături de mari actori, să fie îndrumat de mari regizori, rezultând spectacole memorabile.

Din 1955 și până la finalul vieții a devenit profesor de actorie în IATC, Facultatea de Teatru, secţia actorie unde a îndrumat şi format, generaţii de actori.

Fiind deseori în comisia de admitere pentru facultatea de Teatru, Dem Rădulescu considera că talentul nu era numai condiţia esenţială pentru viitorul candidat ce aspira la meseria de actor, ci trebuia să aibă şi o serie de calităţi: fizic armonios, glas bun, corzi vocale bune, statură potrivită, expresivitate, temperament, sensibilitate, imaginaţie, inteligenţă scenică. Şi mai ales sănătate fizică şi psihică.”

Actorul a fost căsătorit de două ori, prima soție a fost Paula Rădulescu, actriță la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, apoi s-a căsătorit cu Adriana Șchiopu o actriță care-i fusese studentă care i-a dăruit mai târziu o fată, astăzi actriță și ea. În nefasta zi de 17 septembrie 2000 actorul a ajuns împreună cu familia la casa pe care o dețineau în Câmpina. Se spune că actorul a coborât din mașină, s-a uitat în sus, a respirat profund, a spus: Ce aer curat e aici… apoi a căzut secerat de un infarct catastrofal. Avea 69 de ani fără 4 zile…

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Curiozitati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

USR vrea, dar nu prea, interzicerea pacanelelor

USR a declanșat o campanie in care dorește strângerea de semnături pentru interzicerea pac…