Acasa Justiție Sebastian Ghiță rămâne sub control judiciar pe cauțiune, cu interdicția de a părăsi România

Sebastian Ghiță rămâne sub control judiciar pe cauțiune, cu interdicția de a părăsi România

7 min read
0
0
360

Deputatul Sebastian Ghiță rămâne sub control judiciar pe cauțiune în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA Ploiești alături de foști șefi din poliție și parchete, au decis judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

De asemenea, instanța a respins cererea lui Sebastian Ghiță de a părăsi teritoriul României fără încuviințarea judecătorilor, decizia fiind definitivă.

Deputatul a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

De asemenea, mai sunt judecați Liviu Mihail Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești; Viorel Dosaru, fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova; Constantin Ispas, ofițer de poliție; Aurelian Constantin Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Conform DNA, în perioada iunie 2013 — primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploiești se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obținut informații confidențiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicității fiind și Sebastian Ghiță.

Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală.

„Concret, folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiță i-a capacitat pe inculpații Tudose și Dosaru să îi furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploiești. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiță avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracțională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei”, susțin procurorii.

Anchetatorii au reținut că, în schimbul acestor informații, Sebastian Ghiță a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să își mențină poziția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obținerii unor funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale.

Detalii soluții:

„În baza art. 348 alin. 2 Cod de procedură penală raportat la art. 207 alin. 4 şi alin. 7 Cod de procedură penală menţine măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune luată faţă de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, precum şi măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpatul Tudose Liviu Mihail. Respinge, ca neîntemeiată, cererea inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian de modificare a conţinutului controlului judiciar, în sensul înlăturării obligaţiei de a nu părăsi teritoriul României. Definitivă.”

„Respinge cererile de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar formulate de inculpaţii Ispas Constantin şi Dosaru Viorel. În baza art. 348 alin.2 raportat la art. 207 alin.4 Cod procedură penală, menţine măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpaţii Mihăilă Aurelian Constantin, Dosaru Viorel şi Ispas Constantin, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 21 noiembrie 2016. Onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de câte 35 de lei, rămâne în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare.”

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Exercițiu cu detinutii de Simulare a Incendiului la Penitenciarul Ploiești

În data de 22 mai 2024, Penitenciarul Ploiești a fost gazda unui exercițiu de simulare a u…