Acasa Diverse Radu Mazăre turnat la DNA

Radu Mazăre turnat la DNA

12 min read
0
0
314
Fostul primar al Constantei Radu Mazare a facut marturisiri legate de contul din Israel deschis pe numele sau de Elan Schwartzenberg. Acei bani, sustine fostul edil, erau folositi pentru a investi in locuri exotice din intreaga lume, inclusiv in Cuba sau in Madagascar, acesta fiind si motivul pentru care nu i-a trecut in declaratia de avere, din moment ce nu el era proprietarul lor. „In 2002 am infratit Constanta cu Havana si am fost in Cuba, intr-o delegatie, pentru doua saptamani. Inainte sa fiu primar, eu m-am ocupat numai de afaceri. Am avut o discutie cu Elan (Schwartzenberg, n.r.) in 2002, dupa ce m-am intors din Cuba, referitor la oportunitatile de investitii in Cuba. El mi-a propus ca, avand in vedere ca voi mai merge in locuri cu potential de dezvoltare, sa facem impreuna afaceri in aceste locuri. Gen Columbia, Indonezia, Honduras, Brazilia, Papua Noua Guinee, Madagascar. In functie de aportul fiecaruia, inchideam afacerea”, a spus Radu Mazare, luni, in fata judecatorilor de la instanta suprema, conform ziare.com.

El a mai aratat ca a deschis, in 2003, un cont bancar in Israel.

„I-am dat si procura lui Elan sa opereze pe acel cont, eram primar atunci. Dansul urma sa puna bani in acel cont de-a lungul timpului, de ordinul zecilor, sutelor de mii de euro, in functie de disponibilitatile sale. Eu eram titularul contului, dansul doar avea procura respectiva. El facea viramente in acel cont.

Acest acord s-a concretizat in doua afaceri imobiliare, una in Brazilia si una in Madagascar. Erau anumite tari in care Elan nu mergea, pentru ca era israelian.

In 2003, Elan a inceput sa transfere bani in acel cont. Pana in 2011 cred ca in contul acela au intrat din contul personal al lui Elan sau din conturile firmelor sale aproximativ un milion de euro.

Nu am declarat acel cont in declaratia de avere. Desi eram titularul contului, banii nu erau ai mei, ci ai lui Elan. Daca l-as fi declarat, ar fi trebuit sa explic de unde provin banii respectivi”, a continuat Mazare.

O alta afacere descrisa de Radu Mazare a fost cea din Brazilia.

„In 2005 am infratit orasul Constanta cu Santos. Am cunoscut oameni din Brazilia, am identificat doua terenuri pretabile pentru investitii, in nord-estul Braziliei. Acolo am mers in 2006 cu fratele meu Mihai, care avea si el un acord similar cu al meu cu Elan, legat de contul din Israel, si am inceput demersurile pentru a achizitiona cele doua terenuri. Unul a fost cumparat in 2007, al doilea in 2008, pe numele fratelui meu, dar cu banii lui Elan.

Am folosit bani si din contul fratelui meu Alexandru, pe care era titulara si prietena lui, Ema Gavrila. Acel cont era alimentat tot de Elan, dar banii cash ii primea de la Gavrila in Romania.

In iunie 2008 am incheiat in Israel anexa 1 la contractul de reprezentare facut in 2003 cu Elan. Urma ca, in 10 ani, sa gasim finantator pentru un proiect pentru acele terenuri, iar daca nu facem acest lucru, terenul urma sa se vanda si banii impartiti astfel: 75 la suta Elan, 15 la suta Ema Gavrila si 5 la suta eu, iar 5 la suta Mihai Mazare”, a mai aratat Radu Mazare.

Fostul primar, acuzat de fapte de coruptie, a mai sustinut ca in septembrie 2011 a mers prima data in Madagascar, timp in care Elan alimenta in continuare contul din Israel.

„Acolo am gasit un amplasament cu potential, cu un pret rezonabil, intr-o zona turistica (era la ocean) – aproximativ doua hectare. Am discutat cu Elan despre posibilitatea de a face o investitie acolo. Am convenit sa o realizam. Eu si Mihai am demarat, cu tribul care era proprietar, discutiile despre teren cand am revenit in Madagascar. Am luat terenul in concesiune pe numele meu si pe numele fratelui meu Mihai pe o perioada de 99 de ani (acolo nu se vand terenuri strainilor).

Am inchis contul din Israel in noiembrie 2011, cei 800 de mii de euro sold au fost transferati in contul din Israel al lui Mihai Mazare. A fost inchis si contul comun al Emei si al lui Alexandru din Israel, transferul fiind facut tot la Mihai (peste 200 de mii de euro). In paralel, fratele meu Mihai a deschis o firma in Madagascar, pe numele lui (Ocean Dune). Toti banii adunati in contul lui au fost transferati in contul acestei firme deschis in Madagascar. In total era vorba despre 1,3 milioane de euro. Mihai si-a inchis si el contul din Israel”, a continuat Mazare.

Fostul edil a mai aratat ca fratele sau Mihai a cesionat apoi actiunile sale la firma din Madagascar catre o firma detinuta integral de Elan.

„In paralel cu cesionarea, Mihai a facut un acord notarial prin care renunta in favoarea aceleiasi firme la suma de 1,3 milioane de euro cu care finanta firma si care era imprumut asociat. Banii urmau sa fie recuperati de Case Mund, firma lui Elan. Ocean Dune trebuia sa construiasca resort-ul, iar eu si fratele meu sa primim redeventa de cate cinci la suta. Ema Gavrila urma sa aiba doua bungalow-uri din totalul de 16 care urmau sa fie construite. Eu sunt acuzat ca suma de 95 de mii de euro am luat-o mita. De fapt, Elan a virat-o in contul meu in septembrie 2011. Era de fapt rambursarea unei datorii.

In 2004 am imprumutat pentru zece ani un cetatean grec cu 600 de mii de euro, Yanis Skanzikas, imi era prieten din anii ’90. Prin 2006-2007, Elan si Yanis s-au cunoscut la ziua mea, apoi au tinut legatura, iar Elan l-a ajutat cu contacte pe Yanis sa cumpere un teren in Ucraina. Pentru ajutorul respectiv, Elan trebuia sa ii dea lui Yanis 650 de mii de euro, reprezentand contravaloarea serviciilor. Elan i-a dat 50 de mii de euro, iar, pentru ca toti trei eram prieteni, i-a propus lui Yanis ca datoria celui din urma la mine sa fie preluata de Elan. M-au informat despre asta prin 2007-2008. Eu am fost OK cu intelegerea, pentru ca eram foarte bun prieten cu amandoi si aveam incredere”, a continuat Mazare.

El a mai precizat ca din 600.000 de euro a recuperat numai 95.000.

„Elan a plecat din tara si nu am mai avut contact. Urmeaza sa o recuperez. Suntem foarte, foarte buni prieteni. Eu nu m-am mai intalnit cu el. Am si evitat sa discut dupa ce am fost pus sub acuzare. I-am dat doar mesaje de ‘La multi ani!’. De cand am deschis contul si pana l-am inchis n-am facut nicio cheltuiala. Nu eram informat de banca de transferurile care se operau in cont. Banca nici nu avea adresa mea. Am deschis contul numai cu pasaportul, precizeaza circulpolitic.ro

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Schimbarile Din Noul OUG: Poți Conduce Sub Influența Drogurilor in Absența Rezultatelor în 72 de Ore

Guvernul României a adoptat recent o nouă Ordonanță de Urgență care aduce modificări semni…