Acasa Economic Preţurile petrolului au atins cele mai ridicate niveluri din octombrie. Prețurile carburanților ar putea crește

Preţurile petrolului au atins cele mai ridicate niveluri din octombrie. Prețurile carburanților ar putea crește

4 min read
0
0
451

Preţurile petrolului au atins marţi cele mai ridicate niveluri din octombrie, investitorii anticipând că statele OPEC vor ajunge la un acord pentru reducerea producţiei la reuniunea de la sfârşitul acestei luni, dar analiştii avertizează că un eşec ar conduce la agravarea ofertei excedentare din piaţă, relatează Reuters.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, a urcat cu 1,5%, la 49,63 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de după 31 octombrie, avansul fiind limitat ulterior la 0,65%, la 49,22 dolari pe baril.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, este în urcare cu 0,73%, la 48,59 dolari pe baril.

Statele OPEC şi Rusia încearcă să ajungă la un acord până pe 30 noiembrie pentru coordonarea reducerii producţiei la un nivel apropiat de cererea de pe piaţa mondială.

„Pe măsură ce investitorii devin mai optimişti în legătură cu şansele acordului OPEC pentru reducerea livrărilor, preţurile ar trebui să continue să crească”, potrivit unei analize băncii ANZ.

Cel mai mare producător de petrol din cadrul OPEC, Arabia Saudită, vrea reducerea producţiei, iar conducerea OPEC este conştientă de riscurile implicate de eşecul acordului, se arată între-o notă a RBC Capital Markets adresată clienţilor.

„O nouă scădere a preţurilor petrolului ar putea agrava deficitul bugetar al Arabiei Saudite, punând în pericol iniţiative majore, cum este oferta publică iniţială a Aramco, amplificând perspectiva de creştere a costurilor de împrumut”, potrivit notei.

Analiştii băncii Goldman Sachs cred la rândul loc că şansele reducerii producţiei OPEC au crescut, întrucât producătorii trebuie să reacţioneze la erodarea fundamentelor cererii şi ofertei, conform sursei citate.

Dolarul puternic ar putea scumpi carburanţii în România cu până la 5 procente în perioada următoare. Efectul va fi resimţit şi mai puternic de şoferi din cauza creşterii cotaţiilor internaţionale la petrol din ultima lună.

BNR a anunţat, vineri, un curs de 4,2523 lei pentru dolar, acesta fiind maximul istoric al monedei americane în faţa leului.

Petroliştii speră însă ca scumpirile să fie compensate de eliminarea supraaccizei introdusă în 2014.

Cotaţia petrolului, care se apropie de 50 de dolari pentru un baril, împreună cu un dolar puternic, ce a depăşit în premieră pragul de 4,25 lei, vor aduce surprize neplăcute şoferilor români în următoarele săptămâni.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Minciuna Pensiei Private ! Confuzia de Termeni: Pensia Privată vs. Pensia de Stat

Introducere În România, termenii “pensia de stat” și “pensia privată” sunt adesea folosiți…