Acasa Cultură Premiu de excelență la Astra Film 2016 pentru regizorul Cristi Puiu

Premiu de excelență la Astra Film 2016 pentru regizorul Cristi Puiu

5 min read
0
0
438

La Gala de decernare a premiilor Astra Film Festival 2016, care a avut loc sâmbătă la Sala Thalia din Sibiu, regizorul Cristi Puiu a primit premiul de Excelenţă pentru contribuţia sa excepţională la cinematografia mondială.

„Există doar un fel de cinema. Termenii de ficţiune şi documentar fiind simple etichete administrative”, a spus Cristi Puiu. Filmul său „Sieranevada” a deschis ediţia din acest an a festivalului şi este propunerea României pentru o nominalizare la Premiile Oscar 2017 pentru cel mai bun film în altă limbă decât engleză.

Patruzeci de filme au fost incluse în cele patru secţiuni competiţionale: OutStanDox, Europa Centrală şi de Est, România şi DocSchool.

Filmele din competiţia Astra Film Festival au fost evaluate de un juriu format din 12 profesionişti de top din industria cinematografică internaţională: Alexander Weiss, Barbara Orlicz-Szczypula, Claire Aguilar, Cristi Puiu, Ileana Bîrsan, Julia Teichmann, Martichka Bozhilova, Michael Stewart, Nick Bradshaw, Sara Garcia, Veton Nurkollari şi Vlad Petri.

Puiu este prezent la Astra Film Festival de 10 ani. E o colaborare excepțională, care a îmbogățit profilul festivalului și a inspirat mulți tineri cineaști, cu atât mai mult cu cât există o notă comună între filmele sale și documentarele prezentate la festival. Legătura cea mai importantă dintre filmele lui și practica documentarului este poziția documentaristului ca martor. Acum câteva zile, vorbind chiar la deschiderea acestui festival, Cristi Puiu spunea că trăsătura esențială a muncii lui de cineast se regăsește în procesul următor: regizorul crează un cadru, apoi rămâne acolo, prezent, până când ceva se întâmplă în acel cadru. Cu alte cuvinte, rolul regizorului se traduce în arta prezenței, dar, mai mult decât atât, important este ca momentul care se naște să reveleze un moment al adevărului, transmis într-un fel sau altul, cu ajutorul limbajului cinematografic. Cu toții avem capacitatea de a conștientiza momentul când ne aflăm în prezența acestui adevăr – nu e nevoie de vreo instrucție specială; din acest punct de vedere, arta este cea mai democratică și egalitaristă dintre toate activitățile umane – momentul de recunoaștere aadevărului e un moment înălțător, deschizător al drumului către ceea ce mai demult se numea divinitate.

Arta cinematografică a lui Cristi Puiu îmbină rigoare, conceptualitate formală și improvizație, fără compromisuri și, în același timp, cu deschidere totală către acel „moment” al acțiunii petrecute în fața camerei, care dă formă cinematografică imaginii în mișcare.

Puiu este neobosit în efortul de a purifica stilul, poziția și practica cinemaului într-o lume în care celebritatea, fascinația pentru strălucire, industria și goana după bogăție întinează constant esența artei cinematografice.

Pentru aceasta, mai presus decât pentru toate celelalte, îi salutăm contribuția și suntem mândri să avem în persoana sa un prieten gata să apere ceea ce contează cu adevărat într-o lume  confuză pentru cinema și pentru oameni.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Recamandari! Filmul „Încă Două Lozuri”: O Comedie  Plină de Umor Acum Gratuit pe Youtube 

După succesul filmului *Două lozuri* din urmă cu șapte ani, comedia românească revine pe m…