Acasa Justiție Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea: „Încă un caz cu Ghiţă la DNA”

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea: „Încă un caz cu Ghiţă la DNA”

8 min read
0
0
407

Mari suspiciuni de fraudă în cazul unei licitaţii cu fonduri europene derulată de către Consiliul Judeţean Suceava, în urma unor verificări derulate de Serviciul Corp Control, Anticorupţie şi Integritate din cadrul Ministerul Fondurilor Europene, în care au fost achiziţionate soluţii IT de la firma Expert One Research SRL, despre care presa a relatat că ar fi avut legături cu deputatul Sebastian Ghiţă.

„Încă un caz cu Ghiţă merge de la MFE la DNA (…) Mai ţineţi minte că am promis în Parlament, unde Ana Birchall l-a invitat ilegal pe Sebastian Ghiţă la audierea mea, că voi cere un control tematic al Corpului de Control pe sistemele de IT plătite din fonduri europene? Corpul de Control are mai multe cazuri în lucru, dar primul a fost finalizat şi trimis la DNA ieri”, a anunţat, vineri, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Ministrul susţine că modul în care au fost încheiate şi implementate contractele cu CJ Suceava arată mai multe nereguli:  firme care învârt licitaţiile între ele, achiziţii umflate, raportări false, acte adiţionale în serie, sisteme informatice inutilizabile şi neutilizate, dar acceptate la plată de Organismul Intermediar de la Ministerul Comunicaţiilor.

Ghinea crede că descoperirile Corpului de Control al MFE legate de contractele din anii anteriori au determinat criticile virulente ale omului de afacderi Sebastian Ghiţă la adresa sa şi a DNA.

„Cam aşa se explică şi de ce e Ghiţă disperat împotriva DNA şi de unde au băieţii lui Ponta bani de televiziuni de propagandă. De la dumneavoastră. Toate aceste fraude au adus corecţii, adică bani respinşi la rambursare de UE şi rămaşi pe bugetul de stat. Le doresc să fie cu «La mulţi ani!»”, a mai scris Ghinea.

Corpul de Cotrol al MFE a verificat contractele dintre CJ Suceava şi companiile Expert One Research şi Siveco România, valoarea totală a proiectelor ridicându-se la 13.361.118 lei din care 7.169.321 lei fără TVA s-au cheltuit pentru IT.

„Implementarea de soluţii de e-guvernare la nivelul a 15 localităţi din judeţul Suceava I” (cod SMIS 48451, contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO România SRL) și „Implementarea de soluţii de e-guvernare la nivelul a 15 localităţi din judeţul Suceava III” (cod SMIS 48457, contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL) sunt cele două contracte pentru care există suspiciuni de fraudă.

Ca atare, reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene au trimis Direcţiei Naţionale Anticorupţie un raport privind suspiciunile de fraudare.

Prin aceste proiecte, Consiliul Judeţean Suceava trebuia să achiziţioneze o soluţie informatică şi componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primăriile din localităţile judeţului: registrul agricol, serviciul de taxe şi impozite locale, serviciul financiar şi cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte etc.

În urma verificărilor, echipa de control a constatat o serie de nereguli, cum ar fi aceea că nevoia de achiziţii IT a fost creată artificial, iar ofertele câştigătoare au fost neconforme şi s-a aplicat un tratament neegal ofertanţilor. De asemenea, s-a constatat că au existat criterii de calificare restrictive, iar procesul de atribuire a contractelor s-a făcut „cu dedicaţie”. În plus, soluţia informatică implementată a fost nefuncţională în parametrii prevăzuţi în contract, iar la final s-au realizat raportări false.

Raportul constată faptul că „ofertarea de condiţii/ elemente optime, prin documentele tehnico-financiare prezentate la licitaţie, în scopul îndeplinirii cerinţelor caietului de sarcini, dar neîndeplinirea acestora în final (având concursul beneficiarului – Consiliul Judeţean Suceava cât şi al OIPSI) poate fi încadrată la secţiunea a 41-a infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene din L.78/2000, cu atât mai mult cu cât din start s-a creat o necesitate artificială, iar soluţiile tehnice diferă deşi se dorea o integrare a sistemelor informatice”.

Compania Siveco este una dintre cele mai mari firme de IT româneşti, derulând contracte cu mai multe autorităţi publice, inclusiv în domeniul fondurilor europene.

De cealaltă parte, SC Expert One Research s-a numit anterior XOR IT şi este controlată de două firme cipriote, Olionvest Holdings (61%) şi, respectiv, Cardiplan Investments Ltd. (24%) – ambele reprezentate de Bogdan Padiu, un vechi apropiat al lui Sebastian Ghiţă, după cum au scris jurnaliştii de investigaţie ai RISE Project în martie 2014.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Exercițiu cu detinutii de Simulare a Incendiului la Penitenciarul Ploiești

În data de 22 mai 2024, Penitenciarul Ploiești a fost gazda unui exercițiu de simulare a u…