06 decembrie, 2021
Acasa Diverse Isterie! Nu mai avem „sex” in buletin…..avem „gen”

Isterie! Nu mai avem „sex” in buletin…..avem „gen”

5 min read
0
0
289

Pe 3 august am desfăcut șampania. România trece la buletine biometrice care au mai mult loc în portofele și sunt, în sfârșit, mai utile decât o simplă bucată de plastic. Până seara, deja era scandal printre românii deranjați de cuvinte – chiar dacă ele nu înseamnă chiar ce cred ei că-nseamnă. AUR și-a urmat agenda și-a pus întrebări pe Facebook, odată cu anunțul noilor buletine: „De ce nu apare tricolorul?”, „De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine?” și chiar „De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?”.

Deloc surprinzător s-a băgat și PNL în discuție prin deputatul Pavel Popescu. Are și el lucruri de spus, cum ar fi „sper (…) ca trecerea cuvantului «GEN» în loc de «SEX» pe specimenul de CI făcut public e doar o gravă eroare din partea autorităților.”

GenSex? Un cuvânt mic, ai zice, dar care a fost folosit în ultimii ani ca sperietoare de politicienii care s-au trezit pe partea dreaptă a cearșafului. Chiar anul trecut a trecut de Senat un proiect de lege care ar fi modificat Legea Educației, astfel încât orice referire la identitatea de gen să fie interzisă în școlile și universitățile din România. Dacă ar fi fost promulgată, această lege discriminatorie ar fi reprezentat un atac la adresa persoanelor transgender, a căror identitate de gen nu corespunde sexului atribuit la naștere.

Dacă ai zice că sexul și genul sunt cam aceleași lucru, află că treaba e mai nuanțată de atât.

Pe scurt, sexul reprezintă caracteristicile biologice, anatomice și fiziologice care definesc bărbații și femeile, determinate din momentul concepției și care se dezvoltă în timpul vieții intrauterine, pe durata copilăriei și adolescenței. În același timp, genul, conform Organizației Mondiale a Sănătății, se referă la aspectele pe care societatea le consideră potrivite pentru bărbați și femei. Un construct social, deci.

Mai exista și falsa dilemă: unde e tricolorul? Pe noul tip de buletin e stema. Poate fi, la fel de bine, înlocuită cu steagul, dacă asta ajută în vreun fel românii să se simtă mai, ei bine, români.

Eu unul abia aștept să apară un buletin pentru care n-o să mai am nevoie de un portofel XXL și să nu trebuiască să port după mine cardul de sănătate care oricum e făcut pentru a fi pierdut. Aș prefera însă ca cei de la AUR să nu aibă un cuvânt de spus în toată afacerea asta. Nu de alta, dar o să te trezești cu un tricolor A4 pe post de carte de identitate.

 

 

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Scurtă istorie a ploiestiului! De la instalații de foraj petrolier, la blugi, cartofi prajiti si hamburgeri

Prahova unul dintre cele mai industrializate județe din țară,  avea înainte de Revoluție u…