Acasa Curiozitati O excursie la pietrele mișcătoare din Munţii Buzăului! „Babele de la Ulmet“ sunt la 44 km de Buzău

O excursie la pietrele mișcătoare din Munţii Buzăului! „Babele de la Ulmet“ sunt la 44 km de Buzău

5 min read
0
0
368

Mediasud.ro a mers în Munţii Buzăului, munți ce reprezintă un subiect inepuizabil de dezbatere printre împătimiţii fenomenelor paranormale. Și cum fantezia oamenilor nu cunoaște limite, s-a ajuns la relatări despre dispariţii inexplicabile, povești cu uriaşi, apariţii de OZN-uri sau defectări ale aparaturii electrice. 

Recomandam cititorilor noștri o excursie de week-end intr-o zona unica si liniștită pentru a scăpa de gălăgia și canicula Urbană.

Aici am găsit formatiuni geologice cu forme dintre cele mai ciudate, de farfurii zburătoare, carapace de ţestoase ori bile perfect sferice, cântăresc de la câteva grame la câteva tone şi ajung să măsoare doi metri înălţime. Vorbim despre trovanţii din zona Ulmet-Bozioru, atracţiile turistice ascunse în Munţii Buzăului. Aceste stânci au fost numite de localnici „Babele de la Ulmet“.

Foto: Bogdan Năstase

Localnicii dar şi primii geografi care au luat contact cu aceste pietre le-au numit „Babele de la Ulmet”, pentru că de la distanţă seamănă cu nişte bătrâne care vorbesc între ele.

Foto: Bogdan Năstase

Geologii spun că trovanţii sunt forme de micro relief care se dezvoltă în straturile de nisip, datorită apelor subterane calcaroase care le spală şi le sedimentează în timp. Modul de formare al trovanţilor este acelaşi cu cel al perlelor.
Foto: Bogdan Năstase
Întregul proces determină creşterea acestor formaţiuni, din inima pământului către suprafaţă, tocmai de aceea, ineditele forme de relief primind popular numele de „pietre vii”.
Foto: Bogdan Năstase
Aspectul pietrelor este foarte bizar. Multe dintre ele au forme sferice sau cilindrice, fiind asemănate cu navele spaţiale extraterestre. În România, printre cele mai întinse platforme de trovanţi se găsesc în judeţul Buzău, pe culmea Ivăneţu.
Foto: Bogdan Năstase
Grupul de stânci care seamănă cu nişte farfurii zburătoare se află pe raza satului Ulmet, comuna Bozioru, aflată la 44 de kilometri distanţă de municipiul Buzău. Drumul durează, cu maşina, aproximativ 40 de minute.
Apoi, turiştii au de mers pe jos, din centrul localităţii, aproximativ 30 de minute către creasta cu ciudatele formaţiuni stâncoase. O piatră perfect rotundă anunţă apropierea de suratele mai mici ale Babelor din Bucegi.
Foto: Bogdan Năstase
Cea mai înaltă dintre babele de la Ulmet are doi metri. Ciudat este că formaţiunea stâncoasă se află pe un platou de nisip, izolat, iar unele dintre stânci sunt perfect ovale, în timp ce altele au forma unor farfurii zburătoare.
Foto: Bogdan Năstase
Impresionează însă unele forme perfect rotunde ale câtorva stânci care stau pe jumătate îngropate în nisipul moale din vârful dealului, aruncate parcă în urma unui război între titani.
Mediasud.ro recomanda!
Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Curiozitati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Scurtă istorie a ploiestiului! De la instalații de foraj petrolier, la blugi, cartofi prajiti si hamburgeri

Prahova unul dintre cele mai industrializate județe din țară,  avea înainte de Revoluție u…