Acasa Justiție În timp ce edilii locali dorm, bunurile Arenei „Ilie Oană” sunt scoase la vânzare!

În timp ce edilii locali dorm, bunurile Arenei „Ilie Oană” sunt scoase la vânzare!

9 min read
0
0
124

Firma Via Insolv S.P.R.L. Ploiesti, lichidatorul judiciar al FC Petrolul SA, patronată de Dan Capră,  a scos la vânzare prin licitaţie publică bunuri aflate în dotarea stadionului „Ilie Oană” din Ploieşti. Dacă tot le place să fie spectatori, fără să găsească soluții, edilii ploieșteni ar trebui să cumpere măcar băncile de rezervă…

Potrivit realitateadeprahova.net, sunt scoase la licitație băncile de rezervă, instalaţia de sonorizare, canapelele, televizoarele şi aparatele de aer condiţionat din lojele stadionului, dar şi aparatura din sala de forţă sau dotările din vestiarelele stadionului. Vânzarea se va  face prin licitaţie, lichidatorul anunţând că deja valoarea bunurilor a fost diminuată cu 50%. Suma de la care va porni licitaţia este de 112.011 lei, fără TVA şi se doreşte vânzarea în bloc a tuturor bunurilor.

Fotbal Club Petrolul SA a intrat în faliment în iunie 2016, după ce acționarii firmei au început să aibă probleme, fiind cercetați în mai multe dosare instrumentate de DNA și DIICOT. Clubul intrase în insolvență în februarie 2015. Curtea de Conturi a descoperit nereguli privind finanțarea clubului de fotbal Petrolul Ploiești de către autoritățile locale încă din 2011, fiind vorba despre prime de meci mai mari decât cele prevăzute în contracte, cheltuieli nejustificate și neînregistrate în contabilitate sau despre faptul că echipa a beneficiat după bunul plac de stadionul municipalității. În curând, mediasud.ro va devoala câteva manevre prin care anumite personaje aflate, încă, în funcții au contribuit la acest ultim aspect.

Totodată, soția fostului patron Daniel Capră, Maria Vârceoroveanu, administrator special al firmei, figurează în tabel cu suma de 896.000 lei, iar Capră însuși – cu 110.314 lei.

De la echipă mai aveau de încasat fostul antrenor Cosmin Contra (647.247 lei) și fotbaliștii Teixeira (511.218 lei), Toto Tamuz (418.310 lei) Adrian Mutu, în prezent manager general la Dinamo București (305.911 lei), portarul Pecanha (233.813 lei), Hamza (220.715 lei) și celălalt portar, Mircea Bornescu (peste 159.000 lei).

La începutul lunii februarie 2015, judecătorii de la Tribunalul Prahova au admis cererea societăţii care administrează clubul Petrolul Ploieşti de deschidere a procedurii generale a insolvenţei. Acţionarii Petrolului Daniel şi Nicolae Capră precum şi directorului general al clubului, Marius Bucuroiu, sunt implicați într-un dosar, fiind acuzaţi de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 15 milioane de euro, ceea ce a afectat clubul.

Un dosar care vizează infracţiuni de evaziune fiscală este încă pe rol la Tribunalul Prahova, având termen pe 10 octombrie.

FC Petrolul SA, echipă finanţată la acea vreme de Dan Capră, avea la data intrării în insolvenţă datorii de aproximativ 40 de milioane de lei, din care mai mult de jumătate (20,2 milioane lei) către bugetul de stat, respectiv către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Prahova. Primăria Ploieşti avea de încasat 2,4 milioane lei, prin Serviciul Public Finanțe Locale Ploiești, iar SC Servicii de Gospodărire Urbană Ploiești SRL, fosta Administrație a Domeniului Public Ploiești, figura în tabelul creditorilor cu o creanță de peste 1,6 milioane lei.

La începutul lunii decembrie 2016, FC Petrolul SA, aflată în faliment, a început să vândă bunurile din patrimoniul fostei echipe de fotbal patronate de frații Capră și finanțate de la bugetul local al Ploieștiului, însă sumele încasate erau nesemnificative.

În raport cu datoriile totale ale firmei, de peste 39 milioane lei, din care mai mult de jumătate către bugetul de stat, sumele obținute sunt minuscule, iar creditorii clubului nu au văzut momentan niciun ban din aceste vânzări.
Potrivit unui document al lichidatorului Via Insolv, la acea vreme, în conturile Fotbal Club Petrolul SA a intrat suma totală de peste 469.000 lei, provenită din restituirea unei cauțiuni de 99.600 lei dispusă de instanță într-un proces cu ANAF și din vânzarea a 11 autoturisme din patrimoniul clubului. Cel mai scump a fost vândut un autobuz Volvo M3, cu aproape 207.000 lei.

Dan Capră a preluat clubul Petrolul Ploiești în anul 2013, după plecarea lui Florian Walter, iar de atunci au început problemele pentru clubul ploieștean. Dan Capră a fost arestat preventiv în noiembrie 2014 și a petrecut 8 luni în arest, într-un dosar în care este cercetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Ulterior, a fost pus sub control judiciar.

Dan Capră a încercat să vândă acțiunile societății aflate în insolvență și care administra Fotbal Club Petrolul Ploiești, în timp ce acționarul principal devenise fiul său, Alexandru Daniel Capră.

Retrogradarea, după cinci sezoane petrecute în Liga 1, i-a fost fatală echipei patronate de Daniel Capră, problemele financiare neputând fi rezolvate. Clubul ploieștean ar fi trebuit să se înscrie în noua ediție a Ligii 2, într-un campionat format dintr-o serie cu 22 de echipe.

În ultimii cinci ani, Petrolul a cucerit un trofeu pe plan intern: Cupa României, în 2013, după o finală cu CFR Cluj. Mai mult, ploieștenii au participat de două ori consecutiv în play-off-ul Europa League.

La acel moment, Petrolul s-a desfiinţat, clubul fiind reînfiinţat de către suporteri şi înscris în campionatul judeţean. După trei promovări succesive, Petrolul Ploieşti joacă, acum, în Liga 2, sperând la promovarea în prima ligă.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Pe strada Grindului din Ploiești, un șofer a fost înjunghiat de altul pentru ca nu aveau loc sa treacă

Reprezentanţii Poliţiei Prahova spun că scandalul a avut loc pe strada Grindului din Ploie…