Acasa Politică ILUZIA VOTULUI CU DĂNCILĂ SAU IOHANNIS! VEZI DE CE NICIUN PREȘEDINTE NU-ȘI POATE ÎNDEPLINI PROMISIUNILE ELECTORALE

ILUZIA VOTULUI CU DĂNCILĂ SAU IOHANNIS! VEZI DE CE NICIUN PREȘEDINTE NU-ȘI POATE ÎNDEPLINI PROMISIUNILE ELECTORALE

4 min read
0
0
143

Președintele este ales de popor pentru apartenența politică, personalitatea și agenda sa electorală, atunci când aceasta există. Iluzia că a pune un președinte sau altul pentru a salva țara a rămas inoculată în mentalitatea colectivă. În realitate, Președintele nu are nicio putere în acest sens.

Primul ministru care este „la butoane” și conduce țara este numit, în teorie, de președinte, dar în practică, Premierul nu poate fi nici numit, nici demis de Președinte, decât în cazul în care partidul Premierului pierde majoritatea parlamentară sau nu-l mai susține. Cu alte cuvinte, Premierul poate să ocupe și să rămână în funcție pe o perioadă nedefinită, împotriva dorinței președintelui.

Mai mult, parlamentul poate dicta un premier cu o apartenență politică diferită daca nu chiar opusă platformei președintelui, fapt care poate bloca buna guvernare a țării.

Avem o țară cu două capete, alese de două formațiuni diferite, care se află deseori în competiție: Președintele ales de popor și Premierul ales de majoritatea parlamentară. Mai mult, în teorie, primul om în stat este Președintele. În practică, totuși, Premierul conduce.

Rezultatul este că Președintele nu-și poate îndeplini promisiunile electorale făcute poporului. Iar Premierul nu are practic o agendă politică propusă în prealabil. Ca rezultat, România nu poate avea programe economice si politice coerente și de lungă durată. Mai mult, funcția de Președinte și alegerile prezidențiale devin practic inutile.

Premierul coordonează ministerul justiției, apărării naționale, politica externă șamd… care intră aparent în atribuțiile Președintelui. De pildă, acesta reprezintă statul Român în relațiile externe, dar nu are pârghiile de a aplica tratatele în practică, pentru că miniștrii de resort raportează Premierului.
Pe scurt, cum poate fi guvernată România, când poporul alege un președinte și parlamentul dictează un premier?

Așa cum s-a dovedit, președintele are în realitate rolul exotic de roialitate. Nu-și poate îndeplini nici promisiunile electorale și nici atribuțiile în domeniul justiției, apărării si politicii externe.

Așa că euforia, înflăcărarea, dezbinul și înjurăturile vor rămâne îngropate pe rețelele de socializare, iar câștigătorul acestor alegeri se va topi ușor o dată cu bucuria taberei învingătoare, în așteptarea următoarelor alegeri.

L.M.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Primar la 26 de ani! A întrerupt domnia primarului PNL prin mesaje gen : „Va rog sa nu ma votati!”

Pârwuşor Ţicu Ezekiel Belţic are doar 26 de ani şi a câştigat funcţia de primar al oraşulu…