Acasa Social A fost mărită durata unor specializări de la rezidențiat

A fost mărită durata unor specializări de la rezidențiat

3 min read
0
0
436

Unele specializări de rezidențiat, a căror durată a fost redusă în anul 2010, au fost aduse acum la standarde europene, perioada acestora fiind mărită.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, transmis ieri, câteva dintre specialitățile la care crește durata rezidențiatului sunt: chirurgie toracică – de la 5 la 6 ani, cardiologie – de la 5 ani la 6 ani, endocrinologie – de la 4 la 5 ani, gastroenterologie – de la 4 la 5 ani, geriatrie și gerontologie – de la 4 la 5 ani.

Sursa citată menționează că întreaga listă de specilități se găsește în Ordinul nr. 1109/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialități medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală.

Ministerul Sănătății arată că mai multe comisii de specialitate ale Ministerului au solicitat armonizarea curriculelor de pregătire cu cele europene, ceea ce a dus la decizia de a reveni la duratele de pregătire avute anterior anului 2010 sau majorarea duratei de pregătire.

„În opinia specialiștilor, majorarea este susținută de faptul că și în celelalte țări ale Uniunii Europene există o tendință generală în acest sens, tendință agreată și de Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști. Demersul Ministerului Sănătății de revizuire a duratelor de pregătire a fost susținut și de Colegiul Medicilor din România“, afirmă Ministerul Sănătății.

Altă noutate este înființarea specialităților care vizează patologia pediatrică. În acest sens au fost create noi specialități: cardiologie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică.

„Curricula pentru aceste noi specialități este în curs de elaborare, având trunchi comun cu specialitatea pediatrie în primii ani“, precizează Ministerul Sănătății.

Pentru medicina dentară s-a înființat, la solicitarea Colegiului Medicilor Dentiști din România, specialitatea de pedodonție, cu o durată de pregătire de trei ani.

Anul acesta, concursul de rezidențiat va avea loc pe 20 noiembrie în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, cu clasificare unică pe țară.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Noul OUG trebuie aplicat si politistilor! Societatea civilă cere testarea obligatorie pentru droguri a agentilor la intrarea în serviciu! Semneaza petiția!

Pentru ca aparatele Drug Test „sunt bune” și noua lege este formulata ” …