Acasa Justiție DNA răspunde material pentru comunicatele transmise

DNA răspunde material pentru comunicatele transmise

3 min read
0
0
436

DNA și procurorul șef răspund material pentru toate comunicatele prin care cetățenii sunt prezentați ca autori ai unor infracțiuni, a stabilit definitiv Tribunalul București.

DNA a fost dat in judecata de fostul Procuror General al României si a obtinut 25.000 lei daune morale de la DNA si procurorul sef, scrie Lumea Justiției.

In dosarul nr. 22102/302/2010 fostul Procuror General al Romaniei Gabriela Ghita a chemat in judecata DNA si pe ex-procurorul sef al acestui parchet Daniel Marius Morar, pentru fapte cauzatoare de prejudicii (art. 998 si urmatoarele din vechiul Cod civil; care se ragasesc in actualul art. 1357 si urmatoarele din noul Cod civil) pentru vina de a da publicitatii unui comunicat de presa in care a fost acuzata de savarsirea unor infractiuni. Gabriela Ghita a indicat si temeiul raspunderii personale a procurorului sef prin regulamentul de functionare al DNA care arata ca acesta aproba comunicatele de presa. Potrivit art. 69 (2) litera e) din Regulamentul de ordine interioara al DNA: „Biroul de informare si relatii publice… intocmeste proiectele comunicatelor de presa, iar dupa aprobarea lor de catre procurorul sef directie, le difuzeaza operativ mass-mediei“. Cu alte cuvinte, conform legii de functionare a DNA, procurorul sef aproba si raspunde pentru toate comunicatele de presa.

Gabriela Ghiță a cerut daune morale de 100.000 lei si a primit doar 25.000 lei, definitiv prin sentinta civila nr. 7560/30.09.2011 a Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti-judecator Mariela Cornelia Antonovici si decizia nr. 1094/19.04.2013. Tribunalul Bucuresti-Sectia a III-a Civila – presedinte complet judecator Mirela Pod.

Este interzis ca un parchet sa incalce prezumtia de nevinovatie si sa puna oameni la zidul infamiei sub masca informarii publicului!

DNA raspunde civil, material, impreuna cu procurorul sef al parchetului, pentru toate aceste comunicate in care persoanele sunt acuzate de savarsirea de infractiuni. Termenul de prescriptie al actiunilor civile este de 3 ani de la data emiterii comunicatului de presa ori a defilarii cu catuse prin fata presei. Potrivit Constitutiei Romaniei si a directivelor europene, orice persoana este considerata nevinovata pana cand impotriva sa se pronunta o instanta de judecata, in mod definitiv.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Politistul care a omorat-o pe Raisa pe trecerea pentru pietoni s-a predat. Despagubiri la misto

Un caz tragic care a zguduit opinia publică din România a ajuns la o concluzie judiciară. …