Acasa Social De ce au polițiștii salariile mai „secretoase” decât SRI și SIE?

De ce au polițiștii salariile mai „secretoase” decât SRI și SIE?

8 min read
0
0
44

Polițiștii ies în evidență nu doar prin modul în care au gestionat cazul Caracal, ci și prin discreția declarațiilor de avere, unde în dreptul veniturilor salariale apare un spațiu alb, semn că acolo cineva a aplicat sârguincios pasta corectoare.

De la vârful Ministerului de Interne și până la politiștii din Olt și Caracal domnește markerul alb. Curiozitatea publicului de a afla cât câștigă pe lună un secretar de stat sau șeful Inspectoratului județean Olt rămâne nesatisfăcută. De parcă polițiștii ar fi spioni care lucrează sub acoperire. Până și șefii serviciilor secrete din România dau dovadă de ceva mai multă transparență.

Transparența, îngropată de legea salarizării

În legea salarizării din 2017, s-a introdus un articol, mai bine zis un alineat pitit printre multe altele, prin care polițiștii au primit dreptul de a avea salariile ”confidențiale”. Nu doar ei, ci și militarii și funcționarii publici din penitenciare.

În articolul 86 din legea-cadru privind ”salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, scrie la alineatul 4 că Soldele lunare ale personalului militar, respectiv salariile lunare ale polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare sunt confidențiale, instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională având obligația de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidențialității”.

Voturile pentru lege, 188 la număr, au venit de la coaliția PSD-ALDE, în timp ce opoziția fie s-a abținut, fie a votat împotrivă. Dar nu din pricina asta.

Ideea confidențialității veniturilor a aparținut însă guvernului, care a argumentat că aceste informații ar fi secret de serviciu, deci informații clasificate. “Precizăm că gestionarea informațiilor cu privire la identificarea personalului propriu, profesia, locul de muncă și salarizarea acestuia presupune adoptarea unor cerințe de securitate specifice pentru respectarea Standardelor naționale pentru protecția informațiilor clasificate în România, scrie în expunerea de motive.

Era însă avut în vedere doar Serviciul Român de Informații (SRI) nu și alte structuri. Senatorului PSD, Claudiu Manda, soțul Olguței Vasilescu, cel care a inițiat de altfel și legea, nu i-a fost suficient SRI-ul, așa că a propus guvernului extinderea confidențialității la toate ”instituțiile din domeniul apărării și ordinii publice”, nu doar la cele din domeniul securității naționale. Ceea ce s-a și întâmplat, raportul fiind adoptat de parlament cu aceste amendamente.

Problema e că articolul 86 din legea salarizării, care pune la secret salariile polițiștilor, se bate cap în cap cu prevederile legii 176/2010 care precizează la articolul 31 că publicarea declarațiilor de avere este obligatorie și se pedepsește cu amendă „Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege de către persoanele desemnate să asigure implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 de lei“.

Pasta corectoare e la ANI

Cum nimeni nu a observat că legea salarizării introduce pe ușa din dos o discriminare, politiștii au profitat și și-au trecut salariile la secret sub pasta albă. Mâna care manevrează însă stiloul corector aparține persoanei ”mandatate” de fiecare instituție să se ocupe de declarațiile de avere. ­Deci, susține Cosmin Andreica, liderul sindicatului politiștilor Europol, polițiștii sunt de bună-credință, ei își declară salariile, doar că altcineva le anonimizează: ”Ei trebuie să-și treacă veniturile realizate, trebuie văzut cine e persoana în tot acest circuit, din momentul în care ei își îi completează declarația de avere și până ajunge la ANI, care a anonimizat veniturile salariale”.

Silviu Popa, secretar general al ANI, spune că politiștii trimit declarațiile de avere neanonimizate la capitolul venituri salariale, deci agenția le poate vedea în original, doar că pe site ele sunt publicate anonimizate. Pasta albă aparține de multe ori chiar ANI, spune acesta pentru Europa liberă, pentru că așa e legea salarizării. Iar dacă nu e a Agenției, atunci e a persoanei mandate de fiecare instituție să se ocupe de declarațiile de avere, dar în cazul acesta, există obligația trimiterii ambelor documente-originalele și anonimizatele.

https://romania.europalibera.org

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

PENTRU CA PIERD BANI VOR SĂ MODIFICE CODUL RUTIER! ANVELOPE DE IARNĂ ȘI LA 20 DE GRADE!

Potrivit unor surse, Codului Rutier va fi modificat in asa fel ca obligativitatetea cauciu…