Acasa Economic Creștere economică de 6% în trimestrul 2, potrivit BNR

Creștere economică de 6% în trimestrul 2, potrivit BNR

2 min read
0
0
374

„Creşterea economică a fost peste aşteptări în trimestrul II 2016 (6 la sută), ca urmare a expansiunii consumului populaţiei şi a investiţiilor, cu impact asupra deficitului de cont current”, se arată în comunicatul Băncii Naţionale. Exportul net şi-a sporit astfel contribuţia negativă la dinamica anuală a PIB. Din perspectiva ofertei, sectorul serviciilor îşi menţine contribuţia determinantă la intensificarea activităţii economice.

Pe ansamblul trimestrului II 2016, dinamica anuală a costurilor salariale unitare din industrie s-a menţinut la nivelul ridicat din trimestrul anterior, în condiţiile în care accentuarea ritmului de creştere a câştigurilor salariale a fost compensată de ameliorarea dinamicii productivităţii muncii.

Rata anuală de creştere a creditului în monedă naţională s-a situat în luna august la 14,5 la sută în termeni reali, în timp ce dinamica anuală a componentei în valută a rămas puternic negativă (-12,9 la sută).

Pe acest fond, ponderea în total a creditului în lei a crescut la 55,9 la sută , faţă de un nivel minim de 34,6 la sută în luna mai 2012. Aceste evoluţii certifică îmbunătăţirea transmisiei politicii monetare, contribuind totodată la atenuarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Minciuna Pensiei Private ! Confuzia de Termeni: Pensia Privată vs. Pensia de Stat

Introducere În România, termenii “pensia de stat” și “pensia privată” sunt adesea folosiți…