Acasa Politică CE ORDIN A DAT CARMEN DAN ÎNAINTE DE PLECARE? FETELE CARE VOR SĂ INTRE ÎN POLIȚIE AU ȘANSE FOARTE MICI

CE ORDIN A DAT CARMEN DAN ÎNAINTE DE PLECARE? FETELE CARE VOR SĂ INTRE ÎN POLIȚIE AU ȘANSE FOARTE MICI

6 min read
0
0
560

Ordinul al fostului ministru al Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

Concret, șefa MAI a ridicat gradul de dificultate a probelor sportive eliminatorii de la admiterea în școlile Ministerului Afacerilor Interne, astfel că ele vor fi extrem de greu de trecut de femei, dar și de bărbații care nu au o condiție fizică bună.

 

În urma actului normativ, viitorii angajați ai Poliției Române vor avea peste 1,70 metri înălțime și o condiție fizică apropiată de cea a sportivului de performanță, scrie Național.

Manechinul din probele sportive pentru admiterea în școlile structurilor MAI, care trebuia cărat la subraț, transportat cu spatele, ocolind jaloane, s-a îngrășat. Astfel, de la 40 de kilograme, accesibil oricărui candidat, acesta are acum 60 de kilograme. Modificarea greutății acestuia a fost cerută chiar de sindicaliștii din Poliție, care s-au trezitcă, în situații critice, când erau nevoiți să salveze oameni din incendii sau accidente, femeile polițist nu reușeau să își facă datoria. O altă probă, nou introdusă, de data aceasta, este atingerea unei mingii de tenis suspendate de la sol la o înălțime de 2,55 metri. Candidații au dreptul la o singură încercare, fiind eliminați cei care reiau parcurgerea probei, reiau elanul sau nu ating obiectul suspendat. Totodată, a fost mărit numărul de probe, dublându-se și greutățile folosite în unele dintre acestea.

„La proba numărul 4 este vorba despre ridicarea a două greutăți a câte 10 kg fiecare, în varianta veche acestea având doar câte 5 kg, care trebuie depozitate într-un stativ aflat la o înălțime de 1,90 metri față de podea, iar în varianta inițială depozitarea se făcea pur și simplu pe sol. Sunt descrise mult mai clar situațiile în care candidatul este penalizat sau eliminat. La proba cu manechinul nici nu existau penalizări și erau eliminați doar dacă treceau linia de sosire fără manechin. La proba numărul 10, cu aruncarea mingii de handbal la țintă, aveau o distanță de 7 metri, acum au o distanță de 10 metri”, a afirmat Teodora Ghiveci, vicepreședinte al Sindicatului Polițiștilor ProLex.

Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și personalului Contractual (SNPPC), spune că ridicarea gradului de dificultate a probelor sportive este o măsură binevenită.

„Nu știu dacă e bine sau rău, dar, în opinia mea, este în regulă ceea ce s-a făcut. Pentru că trebuie să iei oameni pregătiți, cu condiție fizică, care să ducă la îndeplinire misiuni, nu așa, angajăm pe oricine, după care mai trimitem doi să-l scoată și pe el, nu e în regulă. Spaniolii au doar 18% locuri pentru femei, la noi se candidează la egal. Noile bareme fizice nu sunt un lucru negativ, pentru că în Poliție oamenii trebuie să fie bine pregătiți fizic, psihic, emoțional, intelectual, profesional. Cel mai dificil este la intervenții, la vreun scandal. Au fost situații cu echipaj mixt, în care femeia a leșinat. Mie, personal, mi s-a întâmplat să fiu în misiune cu o femeie polițist și, când a scos unul sabia, i s-a făcut rău și a leșinat. Atunci a trebuit să o scot pe ea de acolo. Avem nevoie de fete în anumite zone, în arest, unde mai sunt reținute persoane de sex feminin, la percheziția altor femei”, a spus Dumitru Coarnă.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

NATO nu are suficiente fonduri și echipamente pentru a sprijini Ucraina și Israelul

NATO se află într-o poziție dificilă. Alianța ar putea să nu aibă suficiente fonduri și ec…