Acasa Eveniment Bătălia pentru șefia în cadrul unităților de învățământ preuniversitar s-a lăsat cu promovabilitate curios de mare. Vezi AICI testele de desene animate

Bătălia pentru șefia în cadrul unităților de învățământ preuniversitar s-a lăsat cu promovabilitate curios de mare. Vezi AICI testele de desene animate

7 min read
0
0
351

Nu prea ne lăudăm cu o rată mare de promovare când vorbim de elevi, dar măcar avem o rată de promovare ridicată la proba scrisă din cadrul concursului de ocupare a funcțiilor de directori de unități de învățământ preuniversitar, după cum spune un comuniat al MENCS, adică Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Potrivit datelor furnizate de către inspectoratele școlare județene, rata de promovare a probei scrise susținute miercuri, 12 octombrie, de candidații care au participat la proba scrisă din cadrul concursului de ocupare a funcțiilor vacante de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, este de 83,7%.

Mândrie mare, dacă ne uităm peste testele grilă (ce pot fi vizualizate AICI) și comparate cu timpul de rezolvare. Nu ar fi exclus ca și un elev de școală pregătitoare să aibă un rezultat bun, dacă i se citesc cerințele.

La această probă, desfășurată în 53 de centre organizate la nivel național, au participat 7.758 de candidați, înregistrându-se o rată de prezență de peste 98%. Dintre aceștia, 7.197 de candidați au fost admiși în etapele următoare ale concursului. Au fost respinși 1.143 de candidați, 136 de candidați nu s-au prezentat, în timp ce alți 15 candidați s-au retras. A fost eliminat din examen un singur candidat. În cazul a 75 de candidați lucrările nu au putut fi evaluate din cauza imposibilității constituirii comisiei de concurs potrivit prevederilor metodologice. Reamintim că după evaluarea dosarelor de înscriere, au fost validate 6.502 de candidaturi pentru funcția de director și 2.257 de candidaturi pentru funcția de director adjunct, un cadru didactic având posibilitatea de a opta simultan pentru mai multe candidaturi.

Rate de promovare peste 90% s-au înregistrat în județele Sălaj (96,5%), Cluj (93%), Covasna (91,4%), Brașov (91,3%), Hunedoara (91,1%) și Brăila (90,7%). Procente sub 70% apar în județele Vrancea (37%), Albă (65,6%) și Ilfov (68%).

Proba s-a desfășurat fără incidente și a vizat evaluarea aptitudinilor cognitive și a competențelor manageriale ale candidaților. Candidații au avut la dispoziție maximum 120 de minute pentru rezolvarea unui test-grilă cu 60 de itemi elaborați de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Precizăm în acest sens că testul a vizat evaluarea competențelor cognitive dezirabile pentru exercitarea rolului de director sau director adjunct într-o școală modernă: capacitatea de a face distincție între esențial și detaliu, capacitatea de a face conexiuni logice între fenomene și evenimente, atenția la detalii, spiritul de observație, capacitatea de gândire strategică etc. Itemii asociați evaluării abilităților manageriale au fost formulați astfel încât să reflecte capacitățile de analiză critică și gândire strategică ale candidaților, evitând formulări care să solicite capacitatea de memorare mecanică a unor informații din resursele bibliografice indicate.

Următoarele două probe — interviul și evaluarea CV-ului — se vor desfășura în perioada 17 octombrie — 17 noiembrie la nivelul comisiilor județene de concurs. Toate probele sunt obligatorii și sunt monitorizate de observatorii desemnați de Ministerul Educației. Afișarea rezultatelor este programată în data de 18 noiembrie. Contestațiile pentru proba de interviu pot fi depuse în intervalul 21-23 noiembrie. Soluționarea contestațiilor și afișarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie — 9 decembrie 2016. Sunt declarați ‘admiși’ candidații care au realizat un punctaj de cel puțin 35 de puncte pentru fiecare probă și din cumularea punctajelor celor trei probe de concurs, un punctaj total de cel puțin 105 puncte.

Ultima etapă a concursului — validarea în consiliul de administrație al inspectoratului școlar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la minister — este programată în data de 16 decembrie  2016.

PS: Nu vă chinuiți să intrați pe site-ul Inspectoratului Școlar Prahova pentru a afla rezultatele din județ. Spre deosebire de alte site-uri de gen, din alte județe, isj.ph.edu.ro a rămas același de când s-a inventat netul: anost și plictisitor. Și, bineînțeles, mereu în urmă față de viteza net-ului.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Acum! Amenințare cu bombă la Palatul de Justiție din Ploiești; forțele de ordine, mobilizate în număr mare

Astăzi, la ora 12.30, Palatul de Justiție din Ploiești a fost ținta unei amenințări cu bom…