Acasa Economic Autobuzele făcute la Ciorogârla, bune doar la Ploiești!

Autobuzele făcute la Ciorogârla, bune doar la Ploiești!

6 min read
0
0
180

Eurobus Diamond este un autobuz făcut în comuna ilfoveană Ciorogârla. Deși superdotat, cu aer condiţionat şi motor Mercedes, autobuzul Eurobus Diamond nu a fost primit nici măcar în teste la Bucureşti. În schimb, după câteva teste cu probleme, pentru ploieșteni au fost bune. Asta în timp ce multe administrații locale din țară le-au refuzat.

Până acum au fost vândute doar 27 dintre cele 77 de autobuze realizate în comuna ilfoveană, potrivit reprezentanţilor producătorului.

Firma ilfoveană BMC Truck & Bus a început în 2014 procedurile pentru fabricarea şi omologarea la Registrul Auto Român a autobuzului propriu, după ce anterior fusese doar distribuitor unic pentru producătorul turc BMC.

Uzina de autobuze a avut iniţial circa 200 de angajaţi, însă numărul lor s-a redus la jumătate, după ce planurile de acasă nu s-au potrivit cu cele din târg. „Mi-a fost imposibil să-i ţin. Avem 50 de autobuze pe stoc”, spune Silvia Colacea, directorul executiv al BMC Truck & Bus, precizând că acestea au fost fabricate şi asamblate în România, nu în Turcia.

Ea menţionează că, în trei ani, a reuşit să vândă doar 27 din cele 77 de autobuze realizate la Ciorogârla, din cauza condiţiilor restrictive de calificare la licitaţiile organizate de primării şi regii autonome.

Acum un an, oficialii Euro Bus Diamonds, care au câştigat licitaţia organizată de Primăria Ploieşti, anunțau că vor livra 50 de autobuze, spunând că această comandă, obţinută în urma unei licitaţii corecte, va susţine dezvoltarea fabricii de autobuze româneşti, a 70 de firme româneşti care livrează componente şi a industriei româneşti în general.

BMC Truck & Bus este o companie românească din Ciorogârla deținută… de trei turci. Euro Bus Diamond, zice-se, este autobuzul care salvează Ploieștiul si are o lungime de 12 metri, aer condiționat, podea joasă și trei uși de acces. Se mai găsesc în Constanța, Iași sau Caransebeș.

La Ploiești, din totalul de 226 de autovehicule ale companiei locale Transport Călători Express SA, 22 sunt autobuze Ikarus 280 a căror uzură este de peste 300%.

Durata lor normală de “viață” ar fi fost de circa 8 ani, iar ele au trecut de 30 de ani.

De altfel, în afară de 10 Euro Busuri achiziționate de Primărie în 2018, parcul auto destinat transportului în comun din Ploiești este uzat în proporție peste 100%.

Într-un an, un autobuz din Ploiești are nevoie, în medie, de 144 de intervenții în service, planificate și accidentale. Însă autobuzele care poluează atât în interior, cât și în exterior, încă mai circulă prin urbe. Călătorii circulă în condiții improprii la un preț de 2,50 lei pe bilet.

Pe 9 ianuarie 2019, o elevă de 17 ani din Ploiești a căzut dintr-un autobuz aflat în mers, imediat după plecarea din stația Petrolul-Spital.

Fata s-ar fi ridicat să-i ofere locul unei rude și s-a sprijinit de un geam lateral, care s-a desprins. A căzut direct pe carosabil, în pericol să fie spulberată de alte mașini.

S-a ales cu un traumatism lombar şi unul cranio-cerebral. Din fericire, a supraviețuit.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Hoții de lemne au primit 30 de zile arest la domiciliu

În data de 18 decembrie, polițiști dâmbovițeni, sprijiniți de reprezentanți ai Direcției S…