Acasa Eveniment Am apelat la un avocat ca sa deslușim temeiul legal al termoscanarii la intrarea in magazin! Iata 12 intrebari si raspunsuri

Am apelat la un avocat ca sa deslușim temeiul legal al termoscanarii la intrarea in magazin! Iata 12 intrebari si raspunsuri

9 min read
0
0
628

Începând de săptămâna trecută, la intrarea în orice instituţie sau spaţiu public închis, vizitatorilor li se ia temperatura.

Oamenii sunt din ce in ce mai revoltati in spatiul on-line, pentru că paznicii magazinelor sunt cei care decid dacă pot intra sau nu intr-un supermarket, dupa ce sunt scanati cu un aparat de masurare a temperaturii corporale. La rândul lor, aceşti paznici spun că au reguli clare.

Pe scurt, termoscanarea, ca parte a măsurilor de răspândire a virusului COVID-19 – așa cum se efectuează în Romania, este irelevantă, degradantă şi nelegală.

Pentru deslusirea legala a noilor reglementari am apelat la avocatul ploiestean Razvan Toma Stanciulescu care ne-a raspuns punctual la cateva intrebari:

1. Se poate face termoscanarea de către o persoană fără pregătire medicală?
NU, termoscanarea este un act medical, care trebuie efectuat de persoane cu pregătire în medicală. În special în condiţiile actuale, când rezultatul termoscanării poate duce la interzicerea aceesului într-un spaţiu (indiferent dacă este privat sau public).

2. E corect ca termoscanarea să se facă la uşa de intrare a unui magazin sau pe holul unei instituţii publice?
NU. Fiind un act medical, termoscanarea (dacă ar fi legală) ar trebui efectuată pentru fiecare individ în parte, în condiţii de intimitate, pentru a se asigura confidenţialitatea datelor şi a consecinţei de a nu fi lăsat să intre în spaţiul respectiv (de exemplu, într-o cameră cu intrare/ieşire).

3. Este termoscanarea legală?
NU. Aşa cum a fost stabilită şi cum se desfăşoară în prezent, termoscanarea încalcă prevederi din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Constituţia României, Convenţia privind Drepturile Omului şi Biomedicina (Oviedo, 1997).

4. Interzicerea accesului într-un magazin sau într-o instituţie publică pe baza temperaturii corporale reprezintă un tratament discriminatoriu?
DA, fiind încălcate prevederile Constituţiei României şi Ordonanței Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.
De asemenea, interzicerea accesului în mod public (de faţă cu alte persoane) reprezintă un tratament degradant al fiinţei umane, încălcându-se prevederi legale care protejează demnitatea omului.

5. Se poate face termoscanarea fără acordul meu?
NU. Termoscanarea este un act medical, iar orice act medical trebuie făcut cu acordul persoanei supusă respectivei proceduri.

6. Consider că persoana care face termoscanarea încalcă obligaţia de a păstra distanţa de 1,5m. Am dreptate să solicit să păstreze distanţa?
DA, în special în condiţiile în care se efectuează termoscanarea acum.

7. Dacă, după termoscanare, mi se interzice accesul într-o instituţie publică, pot considera că îmi sunt restrânse drepturile cetăţeneşti garantate de stat?
DA, în special dacă solicitarea dumneavoastră nu putea fi soluţionată prin corespondenţă sau dacă prezenţa dumneavoastră ar fi dus la o soluţionare favorabilă a speţei.

8. Dacă refuz să mi se ia temperatura, insist să intru în spaţiul respectiv şi sunt forţat fizic să ies, ce pot face?
Puteţi formula o acţiune în instanţă pentru încălcarea abuzivă a drepturilor dumneavoastră, însă sfatul meu este să evitaţi să intraţi în orice fel de conflict (verbal sau fizic) şi să găsiţi o altă cale legală de rezolvare a problemei.

9. Care este baza legală pentru restrângerea drepturilor cetăţeneşti? Are termoscanarea o bază legală?
Orice măsură care duce la restrângerea drepturilor cetăţeneşti (inclusiv termoscanarea şi consecinţele ei) trebuie adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor Constituţiei României, a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a prevederilor internaţionale aplicabile în domeniu.
În cazul consecinţelor sale, în modul în care se efectuează în prezent, termoscanarea NU este legală.

10. Este necesar ca termoscanerele să fie verificate metrologic?
Pentru toate aparatele electronice care efectuează măsurători, este necesară efectuarea unor teste de laborator pentru obţinerea unor certificate de conformitate, care să ateste că funcţionarea aparatelor este în parametrii legali. În ceea ce priveşte termoscanarea, este evident că aparatele trebuie să aibă aceste certificări de laborator (declaraţii de conformitate), iar în cazul de faţă, având în vedere importanţa măsurătorilor şi efectelor acestora, consider că ar trebui să fie aprobate de Ministerul Sănătăţii.

11. Cât de sigure sunt aparatele de termoscanare, în ceea ce priveşte acurateţea înregistrărilor?
Sunt atât de sigure pe cât poate fi orice aparat electronic cu baterii, fabricat în China, manevrat de o persoană fără pregătire medicală şi fără experienţă în utilizarea unui astfel de aparat.

12. Ce mă fac dacă, după termoscanare, mi se spune că am temperatură?
Staţi liniştit, cele mai multe şanse sunt să nu aveţi Covid-19. Repetaţi procedura când ajungeţi acasă şi contactaţi medicul de familie.

 

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Adio si cu decontarea integrala a banilor de vacanță la MAI în 2025

În 2025, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a introdus o nouă politică privind decontarea…