Acasa Parlamentare 2016 Alegeri parlamentare 2016. Cum şi unde votăm duminică

Alegeri parlamentare 2016. Cum şi unde votăm duminică

9 min read
0
0
497

6.500 de candidaţi cu aspiraţii parlamentare vor afla ce au ales românii pe 11 decembrie, la câteva ore după închiderea urnelor. Autorităţile au luat o serie de măsuri pentru a securiza atât procedura de vot, cât şi număratoarea buletinelor la finalul scrutinului.

În peste 18.000 de secţii sunt aşteptaţi să voteze toţi românii care au împlinit 18 ani, de la ora 7 până la ora 21.00.

La alegerile parlamentare vom alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, pentru un mandat de patru ani, deputaţii şi senatorii din parlamentul României.

Se revine la votul pe listă renunţându-se la sistemul de vot uninominal folosit în ultimele două alegeri legislative, când sistemul electoral prevedea colegii uninominale. Listele de candidaţi sunt propuse de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau de organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri.

Scrutinul va fi atent supravegheat printr-un sistem informatic, folosit cu succes la ultimele alegeri locale. Întâi de toate, documentele de identitate vor fi verificate electronic înainte ca alegătorul să intre în cabină.

Putem vota doar în localitatea de domiciliu, la secţia la care suntem arondaţi sau pe o listă suplimentară.

După înregistrarea electronică, veţi primi ştampila cu menţiunea „votat” şi două buletine de vot, unul pentru Camera Deputaţilor, celălalt pentru Senat.

Votul este secret și personal, din această cauză în cabina de vot nu pot intra în același timp două persoane. În cazul în care nu puteţi să votaţi singur, puteţi apela la un însoțitor pentru a vă ajuta.

Pentru ca votul să fie considerat valid, ştampila trebuie pusă într-un singur patrulater, pe partidul sau candidatul dorit. Buletinul de vot trebuie îndoit şi introdus în urnă în așa fel încât să nu fie vizibilă alegerea făcută. La final, puteţi părăsi secţia de vot, nu înainte să predaţi ştampila şi să recuperaţi actul de identitate.

În timpul votării, sistemul electronic permite identificarea situaţiilor de posibilă fraudă electorală.

Pentru a elimina orice suspiciune de fraudă, la finalul celor 14 ore de vot, va fi filmată operaţiunea de numărare a buletinelor. Iar procesele verbale cu rezultatele finale pe fiecare secţie de votare vor fi centralizate electronic.

Cum se poate vota şi unde

La alegeri au drept de vot cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor. Nu pot vota debilii sau alienaţii mintal, cetăţenii puşi sub interdicţie şi nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege. Se poate vota în baza oricărui dintre aceste documente, valabil în ziua alegerilor:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic sau paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=u4Jy6QvklT8]

Alegătorii trebuie să voteze numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. Totuşi, dacă în ziua votării se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa. În acest caz, vor fi înscriși pe listele electorale suplimentare.

Cum se desfăşoară votarea

Conform legislaţiei electorale, fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor. Votul este secret şi personal, fiind interzisă votarea în numele altei persoane. De asemenea, este interzisă părăsirea secţiei de vot cu ştampile sau buletine de vot.

Pentru a se garanta respectarea acestor reguli şi a evita cât mai mult posibil fraudarea, şi de data aceasta alegătorii vor fi verificaţi electronic înainte de a-şi exercita dreptul de vot. În acest scop, se va folosi Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, implementat la scrutinul local din iunie 2016, cu scopul de a asigura corectitudinea procesului electoral, precum şi Aplicația informatică pentru verificarea dreptului de vot, care asigură prelucrarea datelor de identificare ale alegătorilor şi compararea acestora cu datele deja înregistrate.

În premieră, camere video în secţiile de votare din ţară şi din străinătate. În ziua alegerilor parlamentare nu se supraveghează video votul ca atare, între deschiderea şi închiderea urnelor, ci doar perioada în care sunt numărate buletinele de vot, iar completarea proceselor verbale se va face fără a se întrerupe înregistrarea.

Măsurile tehnice necesare bunei orgănizari şi desfăşurari a alegerilor revin în sarcina Autorităţii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătăţii, Secretariatului General al Guvernului, Institutului Naţional de Statistică, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Regiei Autonome „Monitorul Oficial”, institutiilor prefectului, primarilor şi preşedinţilor consiliilor judetene. Pentru organizarea alegerilor s-a aprobat suma totala de 227.7 milioane lei.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Parlamentare 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

TSD PRAHOVA/PLOIEȘTI ,campioană regională la minifotbal

Sâmbătă, la baza cochetă de minifotbal Marcea din Ştefăneşti (județul Argeș), a avut loc f…