Acasa Eveniment Ai luat amendă în timpul stării de urgență? Iată cum o CONTEȘTI!!

Ai luat amendă în timpul stării de urgență? Iată cum o CONTEȘTI!!

8 min read
0
0
2,518

În cazul în care sunteţi sancţionaţi contravenţional pentru încălcarea uneia dintre prevederile legale prin care au fost impuse restricţiile din această perioadă, calea de atac împotriva procesului-verbal de constatare a respectivei contravenții este plângerea contravențională – reglementată prin art. 31 alin. (1) din O.G. 2/2001, ne informeaza avocat Răzvan-Toma Stănciulescu.

“Șansele de reușită ale admiterii plângerii și pe cale de consecință a anulării amenzii şi a exonerării de la plata amenzii depind atăt de modalitatea în care plângerea este formulată (de aceea ar trebui să fie formulată de un profesionist), dar şi de unele aspecte care ţin de împrejurările în care s-a petrecut fapta şi modul în care a fost constatată contravenţia, ceea ce ţine şi de dumneavoastră.” explică avocatul Râzvan-Toma Stănciulescu.

Ce ar trebui să faceți când sunteți amendați pe nedrept

In primul rând, solicitaţi agentului care v-a oprit să cheme un martor, puteţi opri pe oricine de pe stradă (condiţia este ca martorul să fie major). Insistaţi ca agentul să nu procedeze la sancţionare fără a fi un martor prezent. Ulterior, prezumţia legală de temeinicie, de care se bucură agentul constatator (adică forţa probatorie a constatării făcute de poliţist), fiind relativă, poate fi răsturnată prin probele aduse de dumneavoastră în faţa instanţei de judecată, iar un martor de la faţa locului va fi un avantaj. De obicei, cea mai temeinică probă în plângerile contravenţionale, și de multe ori singura care poate fi administrată, este proba testimonială prin audierea unui martor.

In plus, prezenţa unei a treia persoane va descuraja agentul să facă vreun exces de zel sau vreun abuz.

Al doilea sfat ar fi să faceți obiecțiuni complete! De multe ori agentul vă întreabă dacă aveți obiecțiuni sau dacă sunteţi de acord procesul-verbal, iar dacă nu sunteți de acord, agentul face menţiunea simplă „Nu sunt de acord”, ceea ce nu ajută cu nimic în cazul în care veţi ataca procesul-verbal – ar ajuta să detaliați motivele pentru care nu sunteţi de acord cu sancţionarea şi să insistaţi ca agentul să scrie cu exactitate obiecţiunile dumneavoastră.

În încheiere, precizez că refuzul dumneavoastră de a semna procesul-verbal de constatare al contravenției nu înlătură caracterul contravenţional al faptei. În cazul în care nu semnați, procesul-verbal vă va fi transmis prin poştă. Semnarea acestuia nu reprezintă o recunoaştere a faptei şi nu vă împiedică să formulaţi plângere contravenţională, ci va reprezenta doar o prelungire a duratei de comunicare a procesului-verbal (dacă îl semnaţi, procesul verbal vă va fi înmânat pe loc).

Totuşi, este de reţinut că, în cazul în care autoritatea nu vă comunică procesul-verbal în termen de două luni de la data sancţionării, vă puteți prevala de prescripție pe calea contestației în anulare. Conform art. 14 alin (1) din O.G. 2/2001 „Executarea sancțiunilor contravenționale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii.” concluzionează av. Răzvan-Toma Stănciulescu.

Plângerea contravenţională formulată împotriva autorităţii emitente, adresată Preşedintelului Judecătoriei, se depune în două exemplare cu semnătura petentului în original şi dovada achitării taxei judiciare de timbru în valoare de 20 lei, tot în original, care se va achita la trezoreria locală (de la domiciliu).

Puteţi transmite plângerea contravenţională către judecătorie prin poştă, cu confirmare de primire, termenul în care trebuie să o depuneţi (data la care vă prezentaţi la poştă) fiind de maxim 15 zile calendaristice de la data la care aţi primit procesul-verbal (dacă nu mai este stare de urgență) sau 15 zile de la data încheierii stării de urgență (pentru procesele-verbale comunicate în timpul stării de urgență.

Nu este prima dată când av. Răzvan-Toma Stănciulescu se implică în apărarea drepturilor cetăţenilor în ceea ce priveşte sancţionarea pe nedrept a acestora, fiind de notorietate poziţiile ferme ale acestuia pe această temă. Mai multe detalii https://mediasud.ro/un-text-scris-de-un-avocat-din-ploiesti-despre-modul-de-lucru-al-politiei-municipiului-ploiesti-a-devenit-viral-dupa-ce-a-fost-preluat-de-mai-multe-institutii-media-centrale/.

Load More Related Articles
Load More By Redactie
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Blanche Monnier – sechestrată 25 de ani în camera sa, chiar de propria mamă, doar pentru că a iubit pe cine nu trebuia

Blanche Monnier – sechestrată 25 de ani în camera sa, chiar de propria mamă, doar pentru c…