Acasa Sport Afacerile de familie de la CSM Ploiești

Afacerile de familie de la CSM Ploiești

10 min read
1
3
1,298

Clubul Sportiv Municipal Ploiesti este o structură sportivă de drept public organizată sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Ploiești, prin Hotărarea Consiliului Local nr.108/31.08.2004. Această structură sportivă a fost înființată în baza Legii nr.69/2000 privind educația fizică și sportul. Este înregistrată în Registrul Sportiv din cadrul Agenției Nationale pentru Sport și Tineret sub nr. PH/A1/00013/2004.

În timp, clubul susținut din bani publici a devenit o afacere de familie, iar cei înfipți în fruntea instituției continuă să fie susținuți politic, deși presa a semnalat numeroasele nereguli. Performanţele sportive sunt din ce în ce mai rare, iar performerii rămân doar diriguitorii clubului care jonglează cu banii publici doar în interes personal.

Indiferent cine e la șefia CSM Ploiești, coordonator de joc, dar mai ales de buget, rămâne Luminiţa Albu. Un personaj-cheie care a cochetat un pic și cu funcția de director, apoi șefă contabil și, în prezent ditamai directorul economic. Așadar, ea ține cuțitul și furculița ciopârțind bugetul clubului după bunul plac, desigur cu sprijin politic.

Un alt personaj cheie este Mihai Albu, soțul Luminiței, care ocupă postul de coordonator structură sportivă, adică băiatul bun la toate, care mai degrabă face prin club un fel de „play-back”, dar pe un salariu frumos. (vezi facsimil din declarația de avere a Luminiței Albu) Deh, are pile! Poate tocmai de aceea, postul de coordonator structură sportivă nu a fost scos la concurs, așa cum ar fi fost normal și legal. Mai mult, gurile rele de gură spun că domnul Albu nici măcar nu are o diplomă care să-i ateste funcția. Probabil, singura patalama este certificatul de căsătorie.

Așadar, de la funcția de casieră, la Kaufland, doamna Albu a reușit să ajungă contabil șef la CSM, după care director plin, mai nou director adjunct. Domnul Albu a urcat și el rapid ierarhic: de la meseria de instalator a ajuns inspector, iar în prezent ditamai șeful de structură sportivă.

Pe vremea când deținea funcția de director, Luminița Albu a devenit celebră prin prejudiciul estimat, în urma unui raport de audit la CSM, de 2.023.244,75 lei, reprezentând deturnări de fonduri, plăți nejustificate pentru servicii neefectuate sau efectuate fraudulos. Deturnare de fonduri, salarii date fără avizul unei comisii de negociere și prime nejustificate, pe care Luminița Albu și le-a dat singură, au fost doar câteva dintre concluziile auditului.

În urmă cu aproape 4 ani, cu Luminița Albu pe post de director interimar, Comisia de Cercetare Disciplinară Prealabilă (CCDP) din cadrul clubului a propus desfacerea contractului de muncă al acesteia, după ce a constatat următoarele prejudicii materiale aduse CSM-ului: suplimentări salariale suspendate prin act normativ expres; afectarea controlului asupra operațiunilor de casă, prin imposibilitatea supravegherii lor de către persoana îndreptățită; lucrări neconforme stas-urilor din construcții și fără respectarea unei legi specifice din domeniu, plată eronată dintr-un alt articol bugetar, decât cel pentru care s-a achiziționat serviciul, ce era neavizat și nesusținut de nicio instituție, fiind vorba despre un obiectiv cu regim special; dublarea plății asigurărilor medicale ale sportivilor,  fără recuperarea acestora; plata amenzilor individuale ale sportivilor fără recuperarea lor, soluție nejustificată de vreo clauză contractuală; achitare de indemnizații pentru supliment de hrană, cu încălcarea unui articol dintr-o Hotărâre a Guvernului; sume din transferurile de sportivi, fără ca sumele să provină dintr-o sursă clar determinată de venituri proprii ș.a..

În ultimii ani, soții Albu a ajuns să conducă efectiv clubul, ei decid ce salarii sunt şi când sunt încasate, ce contracte sunt prelugite şi care nu. În ultimele luni, antrenorii sunt umiliți cu contracte prelungite de la o lună la altă, plata acestora făcându-se „dacă sunt bani”.

Însă acești ingineri financiari uită că CSM Ploieşti este o instituţie care a beneficiat de sume consistente din bugetul municipal direcţionate de majoritatea PSD – ALDE din Consiliul Local. Bugetul anual al instituţiei, votat la începutul anului, a fost în cuantum de 13.000.000 lei. Chiar la ultima rectificare bugetară, în condiţiile în care se ştia despre această analiză solicitată de primarul Ploieştiului, majoritatea din Consiliu a acordat sume suplimentare de bani unei instituţii împănate cu personaje care îşi iau legitimitatea din susţinerea politică venită dinspre PSD.

Pentru ca familia Albu să arate lumii că sunt uniți, fiul lor este legitimat la secția de handbal. Nu are performanțe sportive, dar are indemnizație de 500 de lei, în timp ce alți copii talentați cu performanțe au fost sau sunt privați de această onoare. Mai mult, pentru ca fiul soților Albu să fie băgat în seamă și mai ales în teren, antrenorul acestuia, Silviu Stănescu, joacă la două capete… De fapt, la trei: este director al Clubului Sportiv Școlar, antrenor de handbal junior 1 și la divizie. O divizie care nu s-ar fi înființat dacă fiul soților Albu nu ar fi devenit senior.

Este lesne de înțeles „coincidența” prin care cele mai mari venituri ale clubului se duc către echipa de handbal masculin, echipă la care este legitimat fiul familiei. Spre deodebire de alte secții, fiul are parte de cantonamente, deplasări, mese adecvate, în timp ce antrenorii altor secţii fac deplasări cu maşinile personale, nu le sunt decontate deplasările, iar cantonamentele sunt asigurate pe banii părinţilor.

Despre cum se învârt banii prin CSM Ploiești și despre alte personaje cheie într-un număr viitor.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Sport

One Comment

  1. Gheorghe Lucian

    20/11/2019 at 06:09

    Unde oare sunt dosarel celor fara diploma,Albu,Radulexcu etc din Primaria Ploiesti Politia Prahova a declarat ca a finalizat cercetarile oare ce se asteapta ca aceasta clica sa fie acolo unde le este locul.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

SUPERLIGA,play out, sezon 2022-2023.PROGRAMUL ECHIPEI FC PETROLUL PLOIESTI

După desfăşurarea ultimelor meciuri din etapa cu numărul 30 a Superligii s-a conturat şi t…