Acasa Eveniment 13 persoane din Suceava și Prahova au fost reținute pentru proxenetism, în urma perchezițiilor efectuate ieri – FOTO

13 persoane din Suceava și Prahova au fost reținute pentru proxenetism, în urma perchezițiilor efectuate ieri – FOTO

13 min read
0
0
1,465

După cum v-am informat, ieri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Suceava și Ploiești au efectuat un număr 19 percheziții domiciliare, din care 14 pe raza județului Suceava și 5 pe raza județului Prahova în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea a patru grupuri infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și trafic de persoane, fiind  vizaţi în total 23 de suspecţi, bărbaţi şi femei.

În urma cercetărilor, anchetatorii au identificat 14 victime, femeile care se prostituau, şapte dintre ele fiind minore, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani. Acestea erau exploatate sexual şi corupte prin diferite metode, de la false locuri de muncă promise în străinătate, până la metoda „Loverboy”, adică de exploatare sentimentală, fete care s-au crezut iubitele unor bărbaţi, dar aceştia s-au dovedit a fi în realitate doar „peştii” lor.

proxenetism

Grupările, care iniţial au acţionat distinct, apoi au colaborat, se ocupau de exploatarea sexuală a fetelor în municipiul Suceava, în judeţele Prahova, Buzău, dar şi în capitala Greciei, Atena. Pe plan intern, clienții racolați de membrii grupării întrețineau relații sexuale contracost cu victimele, în imobile închiriate în acest scop de către aceștia sau fetele erau transportate de membrii grupării în diverse locații din municipiul Suceava sau localități limitrofe la clienții racolați, ori erau cazate în camerele unor hoteluri de pe raza Sucevei, unde întrețineau relații sexuale contracost cu clienții găsiți de membrii grupării. De asemenea, patru victime minore au fost exploatate sexual prin determinare sau obligare la practicarea prostituției stradale, în zona șoselelor de centură de pe raza județelor Buzău și Prahova. 

Pe plan extern, cinci dintre victimele racolate în modul prezentat mai sus, prin intermediul lui Florin – Cristi Hărătău, Ciprian Gînga și Dumitru – Roger Florea au fost transportate în Grecia, în Atena, unde au fost primite de către Daninel Fandache, care le-a adăpostit și obligat prin violență să practice prostituția în cadrul unor bordeluri, membrii grupării exercitând un control permanent asupra acestora, atât direct, cât și prin intermediul telefonului mobil, sumele de bani obținute fiindu-le predate direct sau trimise prin transfer bancar.

prostitutie-suceava

Cele patru grupări infracționale organizate, unii sau unul dintre membrii acestora fiind legătura cu celelalte, au acționat pentru diferite intervale de timp, în scopul exploatării sexuale a mai multor tinere: primul grup infracțional organizat a acționat pe raza munici­piului Suceava; al doilea grup a acționat pe raza județelor Suceava și Prahova; al treilea grup a acționat pe raza județului Prahova, iar al patrulea grup a acționat pe relația Suceava – Grecia, localitatea Atena.

Modul de operare privind racolarea victimelor nu este nou: erau căutate fete cât mai vulnerabile, care proveneau din centre şcolare (şcoli speciale), erau date în plasament la familii cu care nu se înţelegeau, având grad redus de ocrotire şi situaţie financiară precară. Mai mult, o parte din victime au şi deficienţe mintale uşoare, după cum au arătat anchetatorii.

Membrii acestor grupuri infracționale le momeau pe fete prin mai multe metode. Procurorii DIICOT au enumerat trei dintre ele. Celor care au fost duse în Grecia li s-au promis locuri de muncă bine plătite, bineînțeles, fără referiri la prostituţie. Pentru cele care erau dispuse să facă sex pe bani, traficaţii le promiteau că vor practica prostituţia în folosul lor, având parte de protecţie şi clienţi mai mulţi, aduşi de ei.

„Victimele acceptau propunerile, având în vedere lipsa unei alternative, iar în măsura în care iniţial sau ulterior deveneau reticente, li se adresau ameninţări verbale sau erau agresate fizic sau moral”, au explicat anchetatorii.

În alte situaţii, pentru a întări convingerea victimelor, traficanţii au adoptat metoda „Loverboy”, folosindu-se de ataşamentul emoţional al acestora pentru a le determina sau a le obliga să se prostitueze în folosul lor. Aşa se face că fetele deveneau un soi de prostituate „din dragoste”. Întâi credeau că au o relaţie în adevăratul sens al cuvântului cu un bărbat, iar apoi ajungeau să se prostitueze pentru binele cuplului, pentru o viitoare viaţă mai bună promisă de cel care le exploata.

Infracţiunile de trafic de persoane şi trafic de minori au fost comise în intervalul 2014-2016, au mai arătat anchetatorii. Având în vedere cum au acţionat autorii, faptele lor se încadrează şi la infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat.

După audierile de pe parcursul zilei de ieri, procurorii DIICOT au luat măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de 13 persoane: Mihai Fluierică, Iuliana Alinuţa Gălătuş, Mariana Irina Chelariu şi Costel Mihai Onofrei, Ciprian Gînga, Afin Severus Băcilă, Ovidiu Gabriel Ţaşcă, Florin Andreea Drăgoi, Leonard Cobzariu, Adriana Sabot, toţi din județul Suceava, respectiv Alberto Ionuţ Stancu şi Ion Coman, ultimii doi din Prahova.

prostitutie-prahova

Cei 13 urmează să fie prezentaţi, astăzi, în faţa judecătorilor de la Tribunalul Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În ceea ce priveşte alţi opt inculpaţi, patru din Suceava şi patru din Prahova, procurorii DIICOT vor solicita arestarea lor în lipsă, aceştia nefiind de găsit în timpul percheziţiilor de ieri.

În luna mai 2015, polițiștii DIICOT Suceava s-au sesizat din oficiu cu privire la constituirea unui grup infracțional care se ocupa cu traficul de persoane.

În cadrul activităților desfășurate de către polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul BCCO Suceava a rezultat că Florin – Cristi Hărătău zis „Stirbu” a avut legături și cu alte persoane cu preocupări în ceea ce privește săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, trafic de persoane și proxenetism, respectiv Ciprian Gînga, zis „Chelu”, de 30 de ani, Daniel Fandache, de 38 de ani, Dumitru – Roger Florea, de 25 de ani, Severus – Afin Băcilă, de 24 ani, Loredana – Oana Agheorghiesei, de 27 de ani, Ovidiu – Gabriel Tașcă, de 32 de ani, Florina – Andreea Drăgoi, de 23 de ani, Leonard Cobzariu, de 32 de ani, Marius Scripcaru, de 24 de ani, Vasile – Marius Ganea, de 24 de ani, Andreea – Izabela Alexandru, de 22 de ani, Edson Ilie, de 24 de ani, Alberto S., de 16 ani, Gheorghe Stancu, de 40 de ani, Ioan Coman, de 45 de ani, Constantin – Marius Dumbravanu, de 41 de ani, Adriana Sabot, de 19 ani și Georgiana Iordache, de 18 ani.

În sarcina acestora s-au reținut, de la caz la caz, săvârșirea infracțiunilor de „constituire a unui grup infracțional organizat”, „trafic de minori”, „trafic de persoane”, „pro­xenetism”, „folosirea serviciilor unei persoane exploatate”, „act sexual cu un minor”, „mărturie mincinoasă” și „favorizarea făptuitorului”.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Acum! Amenințare cu bombă la Palatul de Justiție din Ploiești; forțele de ordine, mobilizate în număr mare

Astăzi, la ora 12.30, Palatul de Justiție din Ploiești a fost ținta unei amenințări cu bom…