Acasa Economic Vezi AICI ce noutăți fiscale mai aduce anul 2017

Vezi AICI ce noutăți fiscale mai aduce anul 2017

8 min read
0
0
413

De la 1 ianuarie scade cota standard de TVA de la 20% la 19%; se plafonează contribuția la sănătate la maximum cinci salarii medii brute; se plătește contribuție la sănătate pentru veniturile din chirii, drepturi de autor etc. Se introduce impozitul specific pentru hoteluri, restaurante, baruri. Dispare supraacciza la carburanți și va fi scoasă taxa pe stâlp.

Codul Fiscal, intrat în vigoare anul acesta, prevede noi modificări care se vor aplica de pe 1 ianuarie 2017. După discuții ample la nivel central, în cele din urmă au rămas aplicabile prevederile Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, în forma în care a fost adoptată inițial.

De la 1 ianuarie scade cota standard de TVA de la 20% la 19% la produse generale, cum ar fi îmbrăcăminte, încălțăminte, electronice, electrocasnice, băuturi, alte produse și servicii. La alimente se menține cota de TVA de 9%.

Potrivit Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2017 se va plăti contribuție la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru orice venit realizat de o persoană. Se aplică o cotă de 5,5% la toate veniturile, inclusiv pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor, cum ar fi chiriile, dar această contribuție se plafonează la un maxim. Nu poate fi mai mare decât de cinci ori câștigul salarial mediu brut pe țară. Și pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală se aplică, de anul viitor, 5,5%.

Se mai aplică această cotă de contribuție la CASS din drepturile bănești care se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, precum și din indemnizația pentru creșterea copilului. Conform legii, atât pentru persoanele fizice cu profesii liberale, cât și pentru PFA-uri, baza anuală de calcul a CASS nu poate fi mai mică decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe țară și nici mai mare decât valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut înmulțită cu 12 luni.

Din anul 2014, orice român care alimenta mașina cu combustibil de la benzinărie era nevoit să „pompeze“ în bugetul statului 0,7 euro pentru fiecare litru de combustibil achiziționat. Guvernul Ponta de atunci promisese că banii astfel încasați din supraacciza la combustibil urma să fie folosiți pentru construirea de autostrăzi. Dar s-au folosit în alte scopuri, nicidecum în infrastructură.

Încă un supraimpozit pus în cârca mediului de afaceri va fi scos de la 1 ianuarie 2017. Este vorba despre taxa pe construcții speciale, cunoscută și ca taxa pe stâlp.

Firmele au plătit în plus la stat pentru gardurile deținute, pentru platformele betonate și chiar pentru parcarea din incinta firmei. Inițial, taxa pe stâlp a fost în procent de 1,5% din valoarea de impozitare a bunurilor din patrimoniul firmelor și s-a achitat în plus, pe lângă impozitele pe proprietate.

Din 2015, procentul taxei pe stâlp a scăzut la 1% din valoarea de impozitare. Taxa pe stâlp a fost o altă povară în plus pentru o parte din contribuabili, chiar dacă unele firme au plătit puțin pentru un gard sau pentru o platformă betonată.

S-a constatat că taxa pe stâlp a încetinit investițiile în domeniile în care această taxă are valori semnificative, respectiv în energie, extracție de petrol și gaze, minerit, telecomunicații.

Un nou impozit va intra în vigoare, de la 1 ianuarie 2017, și se va aplica pentru restaurante, baruri, hoteluri, pensiuni. Fiecare categorie din cele enumerate va plăti impozit în funcție de o formulă de calcul specifică, precizată în lege. În general, prin formulele de calcul al impozitului specific sunt avantajate restaurantele mari, care organizează multe evenimente, precum și marile hoteluri. Calculat la metrul pătrat deținut, marile restaurante plătesc impozite mai mici decât alte unități similare de mărime medie, cu mese mult mai puține. La fel este și la hoteluri. Deocamdată, încă nu au fost adoptate normele metodologice care să clarifice anumite aspecte neclare ale respectivului impozit.

Tot de la anul se aplică și scutirea pe termen nelimitat a impozitului pe profitul reinvestit, cât și eliminarea Registrului operatorilor intracomunitari.

Firmele care lucrează cu alte firme inactive fiscal pot să își deducă TVA la facturile emise de firma inactivă, dar numai după ce aceasta din urmă este reactivată fiscal și reprimește codul valid de TVA.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Minciuna Pensiei Private ! Confuzia de Termeni: Pensia Privată vs. Pensia de Stat

Introducere În România, termenii “pensia de stat” și “pensia privată” sunt adesea folosiți…